Cultuur

In 1987 stopte Nike wat lucht in een schoen - en met succes

Morgen gaat de Air Max van Nike zijn dertigste levensjaar in. In die jaren is de populaire schoen naast sportschoen ook verzamelobject geworden.

Foto Nike

Dirty Dancing was een hit, volgens Apple zouden we in de toekomst een pratend scherm hebben, en Nike besloot een laagje lucht zichtbaar in een sneaker te stoppen.

En zo ontwierp het sportkledingbedrijf een iconische schoen: de Air Max. Morgen gaat de sportschoen van Nike zijn dertigste levensjaar in. In die jaren is de populaire Air Max naast sportschoen ook verzamelobject geworden.

Foto Nike

De evolutie van de Air Max. Foto Nike

Al vóór de Air Max op de markt kwam, produceerde Nike schoenen met een dunne luchtlaag in de zool. Maar in de Air Max is die luchtruimte ook in de zool te zien. De eerste Nike Air Max verscheen in 1987 en heette, erg toepasselijk, de Air Max 1.

Foto Nike

Advertentie voor de eerste Nike Air Max in 1987. Foto Nike

Architect Tinker Hatfield (63) ontwierp de eerste Air Max. Een architect? Hatfield studeerde bouwkunde in Oregon. Daar was mede-oprichter van Nike Bill Bowerman zijn coach. Na zijn studie kwam Hatfield bij Nike in dienst om Nike-winkels te ontwerpen. Tot hij in zijn lokale sportschool zag dat mensen verschillende sportschoenen meenamen voor verschillende oefeningen - basketbal, gewichtheffen, hardlopen.

Foto Nike

Een eerste schets van de Nike Air Max. Foto Nike

Toen besloot hij in plaats van gebouwen maar eens een schoen te ontwerpen. En dat pakte goed uit.

Met de Air Max ontwierp hij een schoen die luchtig, comfortabel en flexibel was, aldus Hatfield zelf dan, in The Guardian. Volgens de ontwerper is het succes van de Air Max te verklaren doordat de schoen zoveel verschilde van andere sportschoenen in de jaren tachtig. De schoen leverde Nike miljarden dollars aan omzet op, schrijft de Wall Street Journal. Jaarlijks verkoopt Nike zo’n 120 miljoen sportschoenen (dus Air Max én andere modellen), zegt het bedrijf zelf.

Hatfield bleef na de Air Max 1 schoenen voor Nike ontwerpen, zoals de bekende modellen Air Jordan 3 en 15.

En van de Air Max bleven nieuwe modellen uitkomen. Eind jaren negentig de Airmax 99, na de millenniumwisseling modellen als de Airmax 2000 en Air Max 2011. Recente modellen hebben geen cijfers maar namen gekregen: de Air Max Command, Air Max Defy Run en de Fingertrap Max.

Foto Nike

Air Max door de jaren heen. Foto Nike

Inmiddels hoef je echt geen sporter meer te zijn om Nike Air Max te dragen. Verzamelaars hebben aardig wat geld over voor bijzondere edities. Onlangs werd de Air Max 1 Kid Robot nog voor bijna 3.000 euro verkocht.