Ibrahim Maalouf ‘artist in residence’ op North Sea Jazz

Naast Maalouf maakt het jazzfestival nog een aantal andere nieuwe namen bekend: onder andere Esperanza Spalding, Snarky Puppy met het Metropole Orkest en James Blake zijn aan het affiche toegevoegd.

Publiek tijdens de 40ste editie van het North Sea Jazz Festival in Ahoy.
Publiek tijdens de 40ste editie van het North Sea Jazz Festival in Ahoy. Foto: Kippa Paul Bergen / ANP

‘Artist in Residence’ op het North Sea Jazz festival dit jaar is Ibrahim Maalouf. Driemaal zal de Frans-Libanese trompettist optreden op het festival, dat tussen 8 en 10 juli plaatsvindt in Rotterdam. Op vrijdag brengt Maalouf zijn ‘Kalthoum’-project, een eerbetoon aan de beroemde Arabische zangeres Umm Kalthoum. Op zaterdag vertolkt hij het album Red & Black Light en op zondag treedt hij op met het Metropole Orkest, onder leiding van Jules Buckley.

Het Metropole Orkest treedt ook op met Snarky Puppy, op de vrijdag van het festival. In een extra show van het instrumentale fusionjazz-ensemble voeren zij Syvla uit; het album waarvoor zij vorige maand de Grammy Award voor Best Contemporary Instrumental Album mochten ontvangen.

Toegevoegd aan het programma zijn daarnaast onder anderen James Blake, St Germain en Pharoah Sanders Trio featuring William Henderson and Trilok Gurtu.

Andere namen

Verder zijn op vrijdag Pokey LaFarge, James Hunter, Allen Stone, Tineke Postma & Jasper van ’t Hof, Melanie De Biasio, Giovanni Guido Trio, James Brandon Lewis Trio, Gard Nilssen’s Acoustic Unity, Rag ‘n’ Bone Man, Songhoy Blues en Jonathan Scales Fourchestra aan het programma toegevoegd.

Nieuwe namen voor zaterdag 9 juli zijn: Hiatus Kaiyote, Arturo O’Farrill & The Afro Latin Jazz Orchestra, Edmar Castaneda World Ensemble Quintet, Jazz Orchestra Of The Concertgebouw with Dr Lonnie Smith, Bixiga 70, Pieranunzi Somsen Ceccarelli, Fay Claassen & Peter Beets Trio, Charles McPherson Quartet, Avery*Sunshine, Mark Schilders’ Fabrik en Aruán Ortiz Trio.

Op zondag maken Esperanza Spalding Emily’s D + Evolution, GoGo Penguin en TaxiWars hun opwachting. Ook staan deze dag William Bell, The Gospel According To Grégoire Maret Featuring Zara McFarlane, Reijseger Fraanje Sylla, Blick Bassy en Michael Mantler - The Jazz Composer’s Orchestra Update featuring the Nouvelle Cuisine Big Band conducted by Christoph Cech, op het driedaagse festival.

Eerder bekend gemaakt

Eerder werden al de optredens bevestigd van Kamasi Washington, Flying Lotus, Thundercat, The Roots, Diana Krall, Gregory Porter, Snarky Puppy, Simply Red, Level 42, Anderson .Paak, John Scofield met Brad Mehldau en Mark Guiliana, Branford Marsalis Quartet met Kurt Elling, Christian SCott, Chick Corea, Steps Ahead, Sabrina Starke, Walter Trout, Colin Stetson & Sarah Neufeld en Antonio Sanchez.

De kaartverkoop voor North Sea Jazz is gestart. Losse dagkaarten kosten 85 euro - de losse kaarten voor zaterdag en de driedagenkaarten (200 euro) zijn inmiddels uitverkocht.