Lucky TV en het respect van de koning op de markt

Koning Willem-Alexander op de Haagse Markt (LuckyTV/VARA),

Voor één enkele keer viel koning Willem-Alexander bijna samen met zijn alter ego, de door satiricus Sander van de Pavert gecreëerde toffe Hagenees Willy. Voor de aflevering van Lucky TV hoefde de tekst van de koning alleen helemaal aan het einde 180 graden omgedraaid te worden.

Het verrassingsbezoek („informeel werkbezoek”) aan de Haagse Markt, op de rand van Schilderswijk en Transvaal, was allang tevoren gepland. Aan de visverkopers van Marokkaanse afkomst was als dwaalspoor verteld dat vicepremier Lodewijk Asscher langs zou komen. De koning, ook zonder koningin Máxima, dat vonden ze veel leuker.

Natuurlijk liet de vorst de kans niet voorbijgaan om zijn medeleven met de slachtoffers van de terreuraanslagen in Brussel uit te spreken Hij pakte de camera van Omroep West en sprak een verhaal in over de kwetsbaarheid van een open samenleving, zoals wel vaker een beetje ongecontroleerd zwaaiend met zijn armen. Alleen de laatste zin veranderde Lucky TV in: „Dus ik dacht, ik ga even langs bij de Haagse Markt, want je moet ze wel laten zien wie er de baas is.”

Precies het omgekeerde was de feitelijke boodschap. Door zich op een moment dat veel vingers in de richting van de moslimgemeenschappen wijzen, nadrukkelijk te manifesteren in de Schilderswijk, stak de koning die juist een hart onder de riem. Je zou het kunnen vergelijken met de zoen die zijn moeder ooit op Koninginnedag in het hartje van de Amsterdamse Jordaan aan een student gaf.

Ook in dit geval viel de waarde van het gebaar nauwelijks te overschatten. Op zich is het schudden van handen en het laten maken van selfies met de hoge gast standaardgereedschap uit de kist van de public relations. Maar ik zie het koning Filip deze week niet doen in Schaarbeek of Anderlecht.

De reacties laten zich uittekenen. Voor de hele en halve sympathisanten van de PVV levert het nieuw bewijs voor de perfiditeit van het establishment, dat islamieten telkens opnieuw in staat stelt de slachtofferrol aan te nemen. Maar wat je ziet in de uitgebreide beelden van Omroep West rond het bezoek is totaal niet zielig.

Integendeel, de mensen op de markt, naar het zich laat aanzien van zeer uiteenlopende etnische herkomst, zijn juist apentrots en glunderen van oor tot oor. Dat is nu onze koning, die bij ons langskomt, een gewone man, met wie je normaal een praatje kunt maken.

In Pauw vertelde Mahmoud Tighadouini over zijn voormalige leven als geradicaliseerde islamist. Hij was boos, voelde zich uitgesloten en liet zich door internet en mensen van Sharia4Belgium opfokken. De kentering kwam op gang toen hij in het ziekenhuis lag, met de ziekte van Hodgkin. Al die aandacht en zorg, met name van een vrouwelijke chirurg, stelden zijn haat op de proef.

Dat heeft niets te maken met het vermaledijde theedrinken. Behandel mensen met respect en de kans is groot dat ze je niet willen doden.