Economie

Hedgefonds wil complete raad van bestuur Yahoo naar huis sturen

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Hedgefonds Starboard heeft een brief naar zijn aandeelhouders verstuurd waarin wordt opgeroepen om de voltallige raad van bestuur van Yahoo weg te sturen. Dat meldt The Washington Post.

“It is unfortunate that this action is necessary [but] the management team and board of Yahoo have repeatedly failed shareholders.”

Starboard zegt in de brief zeker honderd potentiële vervangers in overweging genomen te hebben, waar het fonds een lijst van negen geschikte kandidaten uit gekozen heeft. De directeur van Starboard, Jeffrey Smith, is een van deze negen mogelijke opvolgers.

Starboard heeft dan slechts 1,7 procent van de aandelen van Yahoo in handen, het hedgefonds heeft eerder grote bedrijven op de knieën gekregen. In 2014 stuurde het moederbedrijf van verschillende restaurantketens de 12-koppige raad van bestuur naar huis na bemoeienis van Starboard.

Het gaat al een tijdje niet goed met Yahoo. Afgelopen december werd bekend gemaakt dat 10 procent van de medewerkers ontslagen wordt en begin februari maakt het bedrijf bekend dat het te koop staat. Volgens Recode zou Microsoft mogelijke kopers van Yahoo financieel bij willen staan bij een eventuele verkoop.

Nieuwe start-up voor wegwerp-credit cards

Een Amerikaanse start-up wil het prepaid concept zoals we dat kennen van bijvoorbeeld mobiele telefoons door gaan voeren naar credit cards, zodat online gebruik van credit card veiliger wordt. Dat schrijft Quartz.

Het nieuwe bedrijf, Privacy.com, is sinds vandaag in beta. Het idee werkt als volgt: een klant die iets online met een creditcard wil betalen voert niet het eigenlijke nummer van de kaart in, maar een ‘proxy’ nummer dat door Privacy.com uitgegeven wordt. De klant is zo veel beter beschermd tegen fraude omdat creditcardgegevens niet meer in handen komen van bedrijven.

De service is gratis voor gebruikers en hoopt geld te gaan verdienen bij de online verkopers waar klanten van Privacy.com hun wegwerp creditcardnummers zullen gaan gebruiken. Iedere gebruikers kan per maand 30 proxy creditcardnummers aanvragen.

‘Playboy staat te koop’

Volgens de Wall Street Journal wil de uitgever van Playboy het tijdschrift te koop zetten. Het bedrijf hoopt aan de verkoop van het blad 500 miljoen dollar te verdienen.

In 2011 werd Playboy door oprichter Hugh Hefner en een aantal private investeerders van de beurs gehaald. Het tijdschrift zou destijds een waarde van 205 miljoen dollar gehad hebben. De Nederlandse Playboy werd in 2014 door Sanoma uitgevers verkocht aan Pijper Media.