Frietmaker McCain mag moederbedrijf Mora overnemen

De overname werd begin deze maand aangekondigd. De Autoriteit Consument en Markt concludeert nu dat er voldoende concurrentie overblijft bij de fusie.

Van Geloven is de Nederlandse marktleider in snacks.
Van Geloven is de Nederlandse marktleider in snacks. Foto Lex van Lieshout / ANP

De Canadese frietproducent McCain heeft toestemming gekregen om krokettenmaker Van Geloven, bekend van snackmerk Mora, over te nemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelde donderdag dat er voldoende concurrentie overblijft na een fusie.

De overname werd begin deze maand aangekondigd. De nieuwe eigenaar koopt de Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij TowerBrook Capital Partners uit. Hoeveel met de overname is gemoeid, wordt niet naar buiten gebracht. De investeringsmaatschappij behoudt nog wel een minderheidsbelang.

Krokettenfabrikant Van Geloven in Tilburg is de Nederlandse marktleider in snacks. Het concern bestaat sinds 1960. Oprichter Ad van Geloven begon zijn loopbaan met het maken van ragout en soep in blik. Kort daarna legde hij zich toe op de productie van kroketten, gevolgd door onder meer saté, nasi- en bamisnacks en frikandellen.

Mora verwacht internationaal te kunnen groeien

Van Geloven kocht Mora in 2006 van het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern Unilever. Er werken ongeveer negenhonderd mensen, van wie zo’n zevenhonderd in Nederland.

Peter Doodeman, CEO van Van Geloven, verwacht internationaal te kunnen groeien:

“De wereldwijde schaalgrootte van McCain en haar deskundigheid op het gebied van diepvriesproducten zal niet alleen onze positie in de Benelux versterken, maar ook onze internationale groei versnellen naar een Europees platform.”

Vier jaar geleden strandde een overname door Royaan, de eigenaar van onder meer Van Dobben en Kwekkeboom, op mededingingsbezwaren. Van Geloven komt nu alsnog in handen van een branchegenoot.