El Bakraoui was in Nederland, maar stond niet in systemen

Turkije vroeg Nederland niet om actie te ondernemen, schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) aan Tweede Kamer.

Foto Interpol via Reuters

Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers op Zaventem dinsdag, is vorig jaar juli inderdaad van Turkije naar Schiphol gevlogen. Dat bevestigt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het leven van Ibrahim El Bakraoui heeft de voorbije jaren extreme wendingen genomen. Dit is wat we weten over de weg die hij heeft afgelegd.

Dat El Bakraoui naar Nederland zou vliegen is op 14 juli 2015 door Turkije aan Nederland gemeld in een nota. Maar Van der Steur stelt in de Kamerbrief dat Turkije in de informatievoorziening over de uitzetting heeft afgeweken “van de gebruikelijke werkwijze waarbij tussen politiediensten onderling rechtstreeks wordt gecommuniceerd”. De casus rond El Bakraoui is de enige van de veertig Turkse gevallen vorig jaar die niet rechtstreeks aan Nederland is gemeld. “Bij de rechtstreekse politiemeldingen wordt er door de Turkse instanties altijd een duiding meegegeven wanneer deze terrorisme of radicalisering gerelateerd zijn.”

De Turkse president Erdogan stelde gisteravond dat Turkije bij het uitzetten van El Bakraoui naar Nederland ons land en België heeft gewaarschuwd dat hij mogelijk gevaarlijk was. Maar in de nota “wordt verder geen enkele inhoudelijke informatie of duiding gegeven over de achtergrond van het faciliteren van de vlucht. Er wordt ook niet gevraagd om enige actie te ondernemen”, aldus Van der Steur. Dat van een uitzetting sprake was, was voor Nederland niet duidelijk, stelt Van der Steur. “De gronden [voor het faciliteren van de vlucht] waren bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend.”

El Bakraoui, die in het bezit was van een geldig Belgisch paspoort en na aankomst in Nederland naar dat land doorreisde, stond niet geregistreerd in de internationale opsporingssystemen. “Er was daarom geen aanleiding bij aankomst op Schiphol actie te ondernemen. Ook na 15 juli is El Bakraoui niet internationaal gesignaleerd in de daartoe bestemde systemen.” El Bakraoui heeft in Nederland dan ook niet vastgezeten.

Kamerdebat over Brussel uitgesteld

Het Kamerdebat over de aanslagen in Brussel werd donderdagmiddag uitgesteld naar volgende week omdat de Kamerbrief over El Bakraoui er voor aanvang nog niet was. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers heeft naar aanleiding van de brief nog vragen, twittert hij:

Twitter avatar gertjansegers Gert-Jan Segers Brief over door Turkije uitgewezen terrorist geeft reden tot zorg. Waarom is uitwijzing niet opgemerkt en waarom is er niet doorgevraagd?