Eerste verdachte aangeklaagd voor aanranding Keulen

Vorige maand werden drie mannen veroordeeld voor diefstal tijdens de jaarwisseling.

Foto: Maja Hitij / AFP

Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag de eerste verdachte formeel aangeklaagd in verband met aanranding in Keulen tijdens Oudjaarsnacht. Het gaat om een 26-jarige Algerijn, zo meldt persbureau AP.

De verdachte zou deel uitgemaakt hebben van een groep van tien mannen die een vrouw in het station in Keulen omsingelde, betastte en vervolgens haar mobiele telefoon buitmaakte. Wanneer het proces tegen de man begint, is nog niet bekend.

Vorige maand moesten de eerste drie verdachten zich verantwoorden bij de rechter wegens de ongeregeldheden in Keulen. Een 23-jarige Marokkaan werd veroordeeld voor beroving van een vrouw en kreeg een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van 100 euro. Een 22-jarige Tunesiër werd veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf. Een 18-jarige Marokkaan hangt jeugddetentie boven het hoofd als hij zich nog eens misdraagt.

‘Meeste daders zullen nooit gepakt worden’

Tot op heden zijn 75 verdachten geïdentificeerd door de Keulse politie en zijn zeker vijftien mensen aangehouden. De meeste daders zullen nooit worden gepakt, liet de politiechef in Keulen Jürgen Mathies onlangs weten. Volgens Mathies zijn de camerabeelden van een te lage kwaliteit. Daarom moet de politie afgaan op ooggetuigenverslagen en verklaringen van slachtoffers.

Uit de cijfers die hoofdofficier van justitie Ulrich Bremer een maand geleden bekendmaakte, bleek dat er bijna 1.100 aangiftes gedaan zijn. In bijna de helft van de gevallen gaat het daarbij om seksuele delicten. Zo’n tachtig procent van de slachtoffers is vrouw. De andere aangiftes zijn overwegend gedaan wegens beroving, geweld en belediging.