Dit waren donderdag de ontwikkelingen rond de aanslagen in Brussel

Twee Belgische ministers boden hun ontslag aan, wat de premier weigerde. Ibrahim El Bakraoui was inderdaad in Nederland, bevestigde minister Van der Steur.

Veiligheidsmaatregelen in Molenbeek.
Veiligheidsmaatregelen in Molenbeek. Foto Ivan Put

Ook donderdag werd er in België en Brussel weer gerouwd en herdacht. De Tweede Kamer in Nederland hield ‘s middags een minuut stilte. Bekend werd dat Den Haag wist van de komst van Ibrahim El Bakraoui afgelopen zomer, hij blies zichzelf dinsdag op. Ook kwam naar buiten dat de Belgische ministers Jambon (Binnenlandse Zaken) en Geens (Justitie) woensdag hun ontslag aanboden. Dat werd vervolgens geweigerd door premier Michiel.

Wat we nu weten:

  • Donderdagmiddag was er in Brussel een herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Onder anderen de Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de Belgische koning Filip en koningin Mathilde woonden de bijeenkomst bij.
  • Saoedi-Arabië heeft zich in felle woorden uitgesproken tegen de terreuraanslagen in Brussel van dinsdag. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. De Saoedische ambassade in Brussel heeft dat in een mededeling geschreven. “De daders ontkennen elke religie of menselijk geloof en staan voor niets meer dan zinloze vernietiging, geweld tegen de gehele mensheid en de afwijzing van elke vorm van principes of waarden.”
  • De Belgische ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben woensdag hun ontslag aangeboden naar aanleiding van fouten die aan het licht kwamen in het terreuronderzoek. Premier Michel heeft het ontslag van de ministers vervolgens niet aanvaard. Volgens De Morgen weigerde premier Michel het ontslag van Jambon en Geens omdat de regering geen instabiliteit wil in de chaotische nasleep van de aanslagen in Brussel.
  • Een meerderheid in het Belgische parlement wil een onderzoekscommissie instellen om duidelijkheid te krijgen over de zaak El Bakraoui. Dat maakten drie Vlaamse fractievoorzitters donderdagochtend bekend in een tweet die ze tegelijkertijd uitzonden. Bij een parlementair onderzoek wordt een commissie in het leven geroepen die verregaande bevoegdheden heeft om een zaak te onderzoeken.
  • In de Tweede Kamer zijn de slachtoffers van de aanslagen in Brussel herdacht. De bijeenkomst begon met een toespraak van Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib. “We mogen onze samenleving niet uit elkaar laten drijven”, sprak ze.
  • Nederland is op 15 juli van vorig jaar geïnformeerd door een medewerker van de Belgische ambassade in Ankara dat de Brusselse aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui als terreurverdachte vanuit Turkije naar Nederland is uitgezet. Die uitzetting zou een dag eerder hebben plaatsgevonden.
  • Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie schreef aan de Tweede Kamer dat Ibrahim El Bakraoui inderdaad in Nederland is geweest. Maar in de nota die de Turkse ambassade naar de Nederlandse stuurde over de uitzetting van El Bakraoui wordt geen reden vermeld. De terrorist stond niet in politiesystemen vermeld en dus was er volgens de minister geen aanleiding om hem aan te houden, toen hij in Nederland aankwam.
  • België is pas op de hoogte gebracht van de uitzetting van Ibrahim El Bakraoui van Turkije naar Nederland toen hij al geland was.
  • De terreurverdachte Salah Abdeslam is tussen zijn arrestatie, van vorige week vrijdag, en de aanslagen van afgelopen dinsdag in Brussel maar één uur ondervraagd. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Politico.eu op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek en de advocaat van Abdeslam.
  • De broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui stonden in de Verenigde Staten op een lijst van mogelijke terreurverdachten. Dat meldde de Amerikaanse televisiezender NBC News op basis van anonieme bronnen.  Op welke Amerikaanse terrorisme database ze voorkomen is niet bekend.