Onderwijs

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

De zakelijke carrière van Johan Cruijff

Naast briljant voetballer was Johan Cruijff ook een slimme zakenman. Hij had al vroeg in zijn carrière door hoe hij zijn voetbaltalent commercieel uit kon buiten en sloot samen met zijn schoonvader Cor Coster lucratieve zakendeals en dwong wedstrijdpremies af voor zichzelf en zijn teamgenoten.

Maar volgens De Volkskrant waren niet alle projecten waar de topvoetballer zijn geld in stak even succesvol. Zo was er een mislukt avontuur met een varkensfokkerij in Granada en een Frans-Russische zakenpartner die Cruijff met een schuld van dik zes miljoen achter liet.

Daarnaast zijn er natuurlijk de Cruyff University, het Cruyff Institute en Cruyff Sports. De verschillende Cruijff-ondernemingen staan geregistreerd in onder meer Nederland, Spanje en Luxemburg, wat het volgens de krant moeilijk maakt precieze cijfers te achterhalen, maar de Spaanse afdeling was in 2013 in ieder geval vijf miljoen euro waard.

De Cruijff holding wordt gerund door de familie zelf: Johan’s drie kinderen Chantal, Susilla en Jordi hebben alle aandelen en vervullen daarnaast verschillende functies.

‘Nederland moet elite-universiteiten krijgen’

Het Financieel Dagblad breekt in het hoofdredactioneel een lans voor de start van elite-universiteiten in Nederland. Veel te veel studenten kiezen in ons land voor een opleiding die in veel gevallen leidt tot een baan op een veel lager niveau. Veertig procent van de studenten aan hogescholen halen nooit hun diploma.

Verspilling van tijd en geld, betoogt de krant. Universiteiten moeten overstappen op selectie aan de poort om inzicht te krijgen in de motivatie en het talent van aanstaande eerstejaars. Beter nog: er moeten in Nederland een aantal universiteiten en hogescholen komen die alleen toptalenten gaan opleiden. Ongemotiveerde studenten zoeken hun heil maar elders.

McCain mag snackfabrikant Van Geloven overnemen

De Canadese frietfabrikant McCain mag de Tilburgse snackmaker Van Geloven overnemen. Van Geloven is vooral bekend van Mora. Dat schrijft de NOS.

De Autoriteit Consument en Markt heeft vastgesteld dat McCain Van Geloven over mag nemen. De overname van de Tilburgse snackproducent door de Canadese frietfabrikant zou niet leiden tot te veel macht op de snackmarkt.

Van Geloven is vooral bekend van de snacks van Mora, maar is onder meer ook eigenaar van satémerk Hebro, kroketmerk De Bourgondiër en horecaleveranciers Van Lieshout Snacks.

Hoeveel geld er met de koop gemoeid is, is niet bekend. Van Geloven is nu nog volledig in handen van de Britse investeringsmaatschappij Towerbrook Capital. Die houdt een minderheidsbelang.