Dirk Scheringa moet weg bij partij Hero Brinkman

Hij zou zijn contributie niet betaald hebben en “op geen enkele wijze” aan de partij hebben bijgedragen.

Dirk Scheringa en Hero Brinkman bij de bekendmaking van de samenwerking in september 2015.
Dirk Scheringa en Hero Brinkman bij de bekendmaking van de samenwerking in september 2015. Foto Martijn Beekman / ANP

De politieke loopbaan van oud-bankier Dirk Scheringa zit er in ieder geval bij de Ondernemerspartij (OP) op. Hij is donderdag als lid uit de partij gezet, meldt OP, dat werd opgericht door oud-PVV’er Hero Brinkman.

In een verklaring staat te lezen:

“Buiten het feit dat betrokkene nimmer aan z’n financiële verplichtingen heeft voldaan, lees contributie heeft betaald, heeft hij op geen enkele wijze het afgelopen half jaar enige bijdrage geleverd aan de Ondernemerspartij. Dit in tegenstelling tot hetgeen onderling duidelijk is afgesproken.”

Scheringa zegt tegen de NOS nooit een rekening voor de contributie gekregen te hebben en er op de nieuwjaarsreceptie van de partij naar gevraagd te hebben: “Maar het gaat nergens over. Het is maar 25 euro.” Door de drukte met zijn bedrijfsmatige bezigheden zegt Scheringa het gedwongen vertrek niet te betreuren.

Ruggengraat van de samenleving

De oud-voorzitter en oprichter van DSB Bank, maakte afgelopen september bekend zich bij de partij van Brinkman te voegen. Destijds zei hij over zijn motivatie om de politiek in te willen voor de partij:

“Ik zie zzp’ers en ondernemers als ruggengraat van de samenleving en ik vind dat die benadeeld worden. Daarom wil ik daar mijn best voor gaan doen.”

Ministerspost

OP is de nieuwste poging van Brinkman om met een eigen partij toe te treden tot de Tweede Kamer. Na zijn vertrek uit de PVV richtte hij de Onafhankelijke Burger Partij op, die later na een fusie met Trots op Nederland van Rita Verdonk opging in het Democratisch Politiek Keerpunt. Die fusie werd na een paar maanden al weer teruggedraaid.

De partij maakt zich onder andere hard voor het weer verlagen van de BTW naar 19 procent, een lagere belasting op brandstof en een werkloosheidsverzekering voor ZZP’ers. Dat Dirk Scheringa politieke ambities had, bleek al in zijn tijd bij DSB. Toen liet hij meerdere malen in interviews weten wel oren te hebben naar een ministerpost.