Colombia en FARC missen deadline vredesakkoord

De twee partijen hadden zich voorgenomen om uiterlijk op 23 maart een overeenkomst te sluiten, maar dat is niet gelukt.

FARC-leiders aan de onderhandelingstafel met de Colombiaanse overheid, in Havana.
FARC-leiders aan de onderhandelingstafel met de Colombiaanse overheid, in Havana. Foto Adalberto Roque / AFP

De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC hebben de deadline om tot een vredesakkoord te komen gemist. Dat meldt persbureau Reuters. De twee partijen hadden zich voorgenomen om uiterlijk op 23 maart een overeenkomst te sluiten.

De vredesbesprekingen vinden plaats in de Cubaanse hoofdstad Havana. De hoofdonderhandelaar van de regeringsdelegatie zei:

“In alle eerlijkheid moeten we het publiek informeren dat op het moment nog belangrijke meningsverschillen met de FARC bestaan.”

Wanneer de twee partijen nu wel tot een overeenkomst willen komen is onduidelijk. De onderhandelaar namens de regering zei:

“We stellen alles in het werk om tot een definitieve overeenkomst te komen. Snelle beslissingen zijn noodzakelijk.”

Ook de FARC wil haast maken. “We willen 2016 het jaar van vrede maken”, zei het hoofd van de rebellendelegatie.

Een van de leden van de FARC-delegatie is de Nederlandse Tanja Nijmeijer.

Lees ook het exclusieve interview met Nijmeijer in NRC: Tanja Nijmeijer: ‘De FARC heeft fouten gemaakt’.

Vredesbesprekingen duren al jaren

De Colombiaanse regering en de van oorsprong communistische FARC voeren al sinds eind 2012 vredesbesprekingen om een einde te maken aan hun ‘vijftigjarige oorlog’. De strijd tussen Colombiaanse veiligheidstroepen, de FARC en rechtse paramilitairen is het bloedigste conflict van Latijns-Amerika van de afgelopen decennia: ruim 220.000 kwamen om het leven en nog eens miljoenen anderen zijn gevlucht.

In januari kwamen de twee partijen aan de onderhandelingstafel een stap verder: de FARC en de overheid kwamen toen tot een akkoord voor een VN-missie die moet toezien op een eventuele ontwapening van de FARC, mocht het tot een definitieve vredesovereenkomst komen.

Deze week bracht president Barack Obama een bezoek aan Cuba. Het is het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Cuba in ruim negentig jaar. De VS hebben de onderhandelingen aangemoedigd, en willen zelfs 450 miljoen dollar (ruim 400 miljoen euro) vrijmaken voor de implementatie van een eventueel akkoord.

De president ging in Havana naar een vriendschappelijke honkbalwedstrijd. In het stadion was ook een aantal FARC-strijders aanwezig, onder wie de hoogste leider van de Colombiaanse guerrillabeweging.