‘Belgische ministers boden ontslag aan’

Twee Belgische ministers hebben woensdag hun ontslag aangeboden naar aanleiding van fouten die aan het licht komen in het terreuronderzoek.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon eerder dit jaar
De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon eerder dit jaar Foto ANP

De Belgische ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie hebben woensdag hun ontslag aangeboden naar aanleiding van fouten die aan het licht kwamen in het terreuronderzoek. Dat meldt Belgische zender VTM Nieuws op basis van “verschillende bronnen”. Persbureau Belga bevestigt het nieuws, meldt De Standaard. Premier Michel heeft het ontslag van Jan Jambon (Binnenlandse zaken) en Koen Geens (Justitie) niet aanvaard, aldus VTM.

Volgens De Morgen weigerde premier Michel het ontslag van Jambon en Geens omdat de regering geen instabiliteit wil in de chaotische nasleep van de aanslagen in Brussel. VTM meldt dat er woensdagavond op topniveau overleg was over eventuele fouten die gemaakt zijn in het terrorismeonderzoek. Dit donderdag ging donderdagochtend door.

De Turkse president Recep Erdogang maakte woensdagavond in een persconferentie bekend dat afgelopen zomer Ibrahim El Bakraoui - die zichzelf dinsdag in Brussel opblies - naar België overgeplaatst is. Belgische parlementsleden vragen zich af waarom sindsdien niemand zijn doen en laten volgde. Een meerderheid in het Belgische parlement wil een onderzoekscommissie instellen om duidelijkheid te krijgen over de zaak El Bakraoui.

Bij een parlementair onderzoek wordt een commissie in het leven geroepen die verregaande bevoegdheden heeft om een zaak te onderzoeken. Zo kunnen kabinetsleden onder ede gehoord worden.