Rotterdammer (29) opgepakt in moordzaak Koen Everink

De man die opgepakt is in het onderzoek naar de dood van Koen Everink, zou de tenniscoach van Robin Haase zijn.

Volgens de politie kwamen er ruim honderd tips binnen die verder onderzocht worden. De tips kwamen binnen nadat in het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak werd besteed.
Volgens de politie kwamen er ruim honderd tips binnen die verder onderzocht worden. De tips kwamen binnen nadat in het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak werd besteed. Foto Remko de Waal / ANP

De politie heeft donderdagmorgen een arrestatie verricht in de zaak Koen Everink. RTL Nieuws en persbureau ANP melden dat het gaat om de coach van tennisser Robin Haase. De man, een 29-jarige Rotterdammer, kwam naar voren bij het onderzoek en werd opgepakt op Schiphol toen hij aankwam uit het buitenland. Hij wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de dood van de zakenman.

De politie wilde er niets over zeggen: “Wij doen geen mededelingen over de personen.” Robin Haase reageerde donderdagmiddag aangeslagen op de aanhouding van zijn coach. “Ik ben geschokt. Meer kan ik er op dit moment niet van maken”, liet hij weten aan het ANP. Everink was tennisfan en noemde zichzelf een soort “waterdrager” voor Haase.

Alexander de Swart, wijlen Everinks advocaat, zegt opgelucht te zijn dat er iemand is aangehouden. “Koen krijgen we er niet mee terug, maar het geeft wel hoop dat de zaak nu snel opgelost wordt. Voor de nabestaanden is dat fijn.”

Vrijdagochtend 4 maart werd het dode lichaam van Everink aangetroffen in zijn woning in Bilthoven. Hij is in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven gebracht. De politie meldde toen dat Everink door een misdrijf om het leven was gekomen. Begin deze maand werd bekend dat de zakenman met messteken om het leven is gebracht. Uit onderzoek blijkt dat er geen sporen van braak zijn gevonden.

De politie heeft ruim honderd tips ontvangen die verder onderzocht worden. De tips kwamen binnen nadat in het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak werd besteed. Een woordvoerder van de politie kon donderdagmorgen nog niets zeggen over een eventuele link tussen de verdachte en Everink. Over of er meer verdachten zijn wilde de politie evenmin iets kwijt. “Het onderzoek gaat verder. Wij hebben zelf ook nog veel vragen.”

Misdaadjournalist John van den Heuvel beweerde op Radio 538 dat er een link is tussen de verdachte en Everink.

“Ik denk dat ze (de politie, red.) de komende dagen terughoudend zijn met informatie omdat de verdachte nog gehoord moet worden. Maar uit het feit dat mij zo snel de bevestiging van de aanhouding is gedaan, maak ik op dat het een hele serieuze verdachte is. (…) Wat ik wel heb begrepen is dat het iemand is die Everink kende.”

Everink was de man achter de succesvolle reisorganisatie Eliza was here. Hij kwam in het nieuws toen hij in 2012 zwaargewond raakte na te zijn mishandeld bij het dance-evenement Sensation in de Amsterdam Arena. Daarvoor werden kickbokser Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. veroordeeld. Zij zouden de ondernemer meerdere keren hebben geschopt en geslagen. Daarbij werd onder meer een been van Everink verbrijzeld.