Amerika klaagt 7 Iraniërs aan voor plegen cyberaanvallen

De hackers zouden deels in opdracht van de Iraanse overheid hebben gewerkt.

Foto: Koen van Weel / ANP

Amerika heeft donderdag formeel bekend gemaakt Iraanse hackers verantwoordelijk te houden voor diverse cyberaanvallen in het land. Tegen zeven Iraniërs is een aanklacht ingediend en volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie werkten de aanvallers deels in opdracht van de Iraanse overheid.

Persbureau Reuters meldt dat Amerika Iran ervan beschuldigt een reeks cyberaanvallen in een periode van 2011 tot 2013 gepleegd te hebben. Hackers zouden onder meer hebben ingebroken in een bedieningssysteem van een stuwdam, net buiten New York. De hackers namen het beheer van de dam over. De actie leidde tot grote ongerustheid, ook in het Witte Huis. De kleine stuwdam in Rye aan de grens tussen New York en de staat Connecticut is onderdeel van het plaatselijke waterbeheer en moet helpen overstromingen te voorkomen.

Daarnaast worden de hackers in verband gebracht met het hacken van financiële instellen in Amerika. Volgens het ministerie van Justitie zijn 46 bedrijven aangevallen en liep de schade op tot in de tientallen miljoenen dollars.

Over en weer

Nog voor de Iraanse hack in 2011, was er een aanval van Amerikaanse kant: hackers van de Amerikaanse geheime dienst hadden Iraanse nucleaire installaties beschadigd met ‘computerworm’ Stuxnet, een computervirus dat door de VS en Israël is geschreven om Iraanse kerncentrales te saboteren.