Afghanen uitgezet zonder procedure

Afghanen zeggen op weg naar Griekse eilanden door Turkse kustwacht te zijn gekeerd.

Turkije heeft afgelopen weekend een groep van 27 Afghanen uitgezet zonder dat die kans zouden hebben gekregen asiel aan te vragen. Dat zou neerkomen op een schending van het internationaal recht. Volgens Amnesty bewijst dit dat het akkoord tussen de EU en Turkije de levens van vluchtelingen op het spel zit.

De Afghanen (mannen, vrouwen en kinderen) werden begin vorige week – dus nog voor het akkoord werd beklonken – door de Turkse kustwacht tegengehouden toen ze onderweg waren naar een Grieks eiland.

Vluchtelingen en migranten worden doorgaans snel weer vrijgelaten na registratie, waarbij een foto wordt gemaakt en vingerafdrukken afgenomen. Deze groep is naar eigen zeggen vijf dagen vastgehouden in Izmir.

Volgens een van de mannen, die contact kreeg met een Amnesty-medewerker, is hij fysiek gedwongen zijn vingerafdruk te zetten op een verklaring dat hij vrijwillig het land verlaat. Dat zou ook voor de anderen gelden. Ze zijn daarna op een vliegtuig naar Kabul gezet, hoewel ze zeggen daar te moeten vrezen voor hun leven.

Er zijn sterke aanwijzingen dat dit vaker gebeurt. Een goede asielprocedure bestaat niet in Turkije. Mensen weten niet wat hun rechten zijn en krijgen geen juridische bijstand. De behandeling van vluchtelingen en migranten is arbitrair. Over het algemeen mogen ze in Turkije blijven en zijn ze veilig. Maar er zijn ook meldingen van deportaties, ook voor Syriërs. Het zou dan gaan om groepen migranten of vluchtelingen die Turkije ‘lastig’ vindt, bijvoorbeeld omdat ze niet meewerken met registratie en identificatie of omdat ze worden verdacht van mensensmokkel of andere criminele activiteiten.

De Turkse migratiedienst bevestigt tegenover Amnesty dat de groep is uitgezet, maar benadrukt dat het om vrijwillig vertrek zou zijn gegaan.