brieven

Ze verstaan elkaar niet

Het Nederlands van de gemiddelde Walloon is niet te verstaan, en het Frans van de Vlaming evenmin. Dus ook dat van inlichtingenmedewerkers en agenten uit die groepen niet. Maakt dat België niet tot een ideale uitvalsbasis voor terreur? Bataclan was made in Brussels immers. En ook een Nederlandse aanslag kan dus makkelijker in Brussel dan in Den Haag worden gepland, lijkt mij. Te meer daar Vlamingen en Wallonen elkaar privé ook nauwelijks aankijken. Brussel, zegt men wel eens, bestaat uit drie bevolkingsgroepen: allochtonen, Vlamingen en Wallonen. Die elkaar amper kennen en matig verstaan. Toch lees ik dit nooit in de media en hebben politici het nooit over dit probleem. Belgen zijn niet dommer, dat daar zulke dingen mogelijk zijn qua terrorisme, ze zijn taalkundig en ook cultureel gewoon geen volk.

,

Correcties en aanvullingen

Ivan Put

In NRC van 23/3 (p. 4-5) is in het bijschrift per abuis Ivan Tol als fotograaf genoemd, dit moest Ivan Put zijn.

Jeroen Vullings

In ‘Moet je dan knetter zijn?’ (21/3) is een uitspraak over ‘autobiografica’ van Jeroen Vullings abusievelijk toegeschreven aan Jos Joosten.