FIFA onderzoekt transacties Beckenbauer

FIFA’s ethische commissie heeft dinsdag een onderzoek aangekondigd naar het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer, zittend FIFA-bestuurder Wolfgang Niersbach en nog vier betrokkenen bij de organisatie van het WK 2006 in Duitsland. De aankondiging volgt op een deze maand gepubliceerd rapport over verdachte transacties rond de gewonnen WK-verkiezing in 2000 en daarna. Via een Zwitserse rekening kwamen miljoenen van onder meer de privérekening van Beckenbauer – voorzitter van het Duitse organisatiecomité – bij een bedrijf van het destijds invloedrijk FIFA-bestuurslid Mohammed Bin Hammam terecht. De onderzoekers vonden geen bewijs voor omkoping, maar sloten niets uit. De ethische commissie probeert nu vast te stellen of er FIFA-gedragsregels overtreden zijn. (NRC)