FIFA onderzoekt Beckenbauer, Niersbach na rapport verdachte transacties WK 2006

FIFA’s ethische commissie heeft dinsdag een onderzoek aangekondigd naar het Duitse voetbalicoon Franz Beckenbauer, zittend FIFA-bestuurder Wolfgang Niersbach en nog vier betrokkenen bij de organisatie van het WK 2006 in Duitsland. De aankondiging volgt op een eerder deze maand gepubliceerd Duits rapport over verdachte transacties rond de gewonnen WK-verkiezing in 2000 en daarna. Via een Zwitserse rekening kwamen miljoenen van onder meer de privérekening van Beckenbauer – voorzitter van het Duitse organisatiecomité – bij een bedrijf van het destijds invloedrijk FIFA-bestuurslid Mohammed Bin Hammam uit Qatar terecht. De onderzoekers vonden geen bewijs voor omkoping, maar sloten niets uit. De ethische commissie probeert nu vast te stellen of er FIFA-gedragsregels overtreden zijn.

Beckenbauer wordt met oud-voorzitter van de Duitse voetbalbond Theo Zwanziger en twee anderen door de ethische commissie onderzocht wegens mogelijke overtreding van anti-corruptieregels. Niersbach, die na onthullingen van weekblad Der Spiegel in het najaar vorig jaar aftrad als voorzitter van de Duitse bond toen bleek dat hij al eerder op de hoogte was van een ‘zwarte kas’, wordt samen met een andere voormalig topman van de Duitse bond onderzocht op belangenverstrengeling en het niet melden van overtredingen, aldus het persbericht van de FIFA. (NRC)