Voorverkiezingen VS in teken van ‘Brussel’

In de race om de kandidatuur voor het presidentschap hebben Clinton en Trump dinsdag goede zaken gedaan.

Foto Reuters

De twee koplopers in de Amerikaanse voorverkiezingen hebben dinsdag hun voorsprong bestendigd. In de staat waar de meeste gedelegeerden op het spel stonden, Arizona, won Donald Trump bij de Republikeinen de 58 gedelegeerden door 47 procent van de stemmen te trekken. Hillary Clinton verzekerde zich van de winst met 58 procent van de stemmen. De Democraten kennen hun gedelegeerden proportioneel toe. De Republikeinen geven in Arizona alle gedelegeerden aan de winnaar.

De aanslagen in Brussel, waar de Amerikanen gisteren mee wakker werden, werden door de kandidaten meteen ingelijfd in de verkiezingsstrijd. Donald Trump herhaalde ’s ochtends zijn oproepen moslim-immigranten de toegang tot de VS te ontzeggen en martelingen als waterboarding voor terrorismeverdachten toe te staan. Ted Cruz kwam met het idee voor patrouilles in Amerikaanse wijken waar veel moslims wonen, wat kwade reacties losmaakte bij moslimorganisaties in de VS.

‘VS moeten de wereld leiden’

Hillary Clinton positioneerde zich opnieuw tegenover Trump, hoogstwaarschijnlijk haar tegenstander in het najaar, door te pleiten voor een integrale aanpak van IS, ook online. Ze zei dat de VS „de wereld moeten leiden in de strijd tegen deze terroristische netwerken. Terwijl sommigen van mijn tegenstanders muren willen bouwen en de wereld willen afsluiten.” In een verwijzing naar Trumps aankondiging een muur te zullen bouwen langs de grens met Mexico, voegde ze eraan toe: „Hoe hoog moet een muur zijn om het internet tegen te houden?”

Niet terrorisme maar migratie was in het zuidelijke Arizona de definiërende kwestie. Latino-kiezers bleken ongevoelig voor Bernie Sanders’ intensieve campagne in de staat, en kozen voor de bekendere Clinton, die blijft pleiten voor migratiehervorming en een hoger minimumloon. Conservatieven reageerden juist massaal op Trumps belofte hard op te treden tegen illegale immigratie.

Latino-kiezers bleken ongevoelig voor Bernie Sanders’ intensieve campagne in Arizona

In Utah, de andere grote staat waar gisteren gestemd werd, won Ted Cruz bij de Republikeinen met 69 procent van de stemmen – een groot deel van de bevolking van Utah is mormoons.

Het Republikeins establishment begint ondertussen te erkennen dat de door hen gehate Ted Cruz wellicht de enige is die een kandidatuur van Trump nog kan stoppen. Dat geldt in elk geval voor Jeb Bush, die een maand geleden opgaf en volgens een via website Politico uitgelekte verklaring vandaag zijn steun aan Cruz zou betuigen. De race tussen Cruz en Trump lijkt met minder dan driehonderd gedelegeerden verschil nog niet gelopen, maar Utah is één van de laatste streng religieuze staten waar gestemd wordt, en waar Cruz dus een natuurlijk overwicht heeft. De kandidaten raakten gisteren ondertussen opnieuw in een soort digitaal kroeggevecht verwikkeld door op Twitter uit te halen naar elkaars vrouwen.

De Democraten hielden behalve in Utah gisteren ook verkiezingen in Idaho. In beide staten ging het om een caucus, waar doorgaans ideologisch gedrevener kiezers op afkomen. Bernie Sanders won beide staten met flinke voorsprong. Hoewel Sanders zo zes gedelegeerden meer won dan Clinton, verandert het de race niet. Het lijkt uitgesloten dat hij Clintons kandidatuur nog in gevaar brengt. Maar met verkiezingen in het verschiet in een aantal liberale en postindustriële staten die rijk zijn aan gedelegeerden, zoals New York (19 april), Maryland en Pennsylvania (26 april) en Californië (7 juni) weigert Sanders zijn hoop op een nominatie nu al te laten varen.