Volvo Ocean Race finisht in 2018 in Nederland

Dat is voor de eerste keer in de geschiedenis. De race zal finishen in Scheveningen.

Het zeilschip van team Sanya in de haven van Scheveningen tijdens de Volvo Ocean Race vorig jaar.
Het zeilschip van team Sanya in de haven van Scheveningen tijdens de Volvo Ocean Race vorig jaar. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Volvo Ocean Race finisht op 30 juni 2018 in Scheveningen. Dat hebben de gemeente Den Haag en de raceorganisatie woensdagochtend gezamenlijk bekendgemaakt in Den Haag. Het is voor het eerst in de 43-jarige geschiedenis dat de populaire zeilrace rond de wereld in Nederland finisht.

De laatste etappe van de dertiende editie van de oceaanrace voert van Göteborg in Zweden naar Scheveningen. Ook de etappes daarvoor zijn al bekend: Newport-Cardiff en Cardiff-Göteborg.

Bouwe Bekking wil tegen die tijd weer als schipper aan de start staan. Hij zeilde de race al zeven keer. In Nederland zijn op dit moment zeker drie teams bezig met pogingen om in 2017-2018 aan de start te staan, zo werd bekendgemaakt.

Alicante

De race begint in oktober 2017 in Alicante, al is de exacte datum van de start nog niet bekend. Den Haag dankt zijn nieuwe status als finishstad van de oceaanrace aan de zeer succesvolle ‘pitstop’ in de vorige editie, in juni vorig jaar. Daar kwamen 140.000 belangstellenden op af.

In 2020 wil Den Haag bovendien de startplaats zijn van de veertiende editie. Dat zei wethouder Karsten Klein woensdag.

Beelden uit de race van vorig jaar: