VN kondigen staakt-het-vuren aan in Jemen

Het staakt-het-vuren moet ingaan op 10 april en een week later moeten de vredesbesprekingen worden hervat.

Mensen staan bij schade ten gevolge van luchtaanvallen van Saudi-Arabië. .
Mensen staan bij schade ten gevolge van luchtaanvallen van Saudi-Arabië. . AP /Hani Mohammed

De strijdende partijen in Jemen zijn het eens over een wapenstilstand, zo melden de Verenigde Naties (VN) aan persbureau AP. Het staakt-het-vuren moet ingaan op 10 april en de vredesbesprekingen moeten op 18 april worden hervat in Koeweit.

VN-bemiddelaar Ismail Ould Cheikh Ahmed noemt de geplande gesprekken “echt de laatste kans”. Volgens de gezant is de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bij deze poging “volledig bereid” om mee te werken. Jemen is afgelopen jaar in de greep geraakt van een verwoestende burgeroorlog. De shi’itische Houthi-rebellen vechten tegen het leger, dat loyaal is aan de sunnitische president Hadi, die weer wordt gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

Binnen 24 uur weer bommen

Half december trad er ook een bestand in werking, maar dat werd begin januari beëindigd op initiatief van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Dat was de derde keer dat een staakt-het-vuren werd afgekondigd en weer werd beëindigd.

In juli vorig jaar ging de Saoedische luchtmacht nog geen 24 uur nadat een humanitair bestand in werking was getreden verder met bombarderen. Dat staakt-het-vuren was bedoeld om de bevolking van Jemen van noodhulp te voorzien.

Lees een interview met Arjan Hehenkamp, de directeur van Artsen zonder Grenzen, over Jemen: ‘Toestand Jemen doet denken aan beleg Sarajevo’

Volgens de VN zijn meer dan zesduizend mensen omgekomen sinds de militaire interventie van Saoedi-Arabië, in maart 2015. De helft daarvan zou burgers betreffen.