Turkije arresteert mogelijke aanslagplegers Duitse instituties

Duitsland sloot vorige week donderdag haar ambassade en consulaat vanwege een “concrete aanwijzing” voor een terreuraanval.

Turkse politie bewaakt het Duitse consulaat in Istanbul.
Turkse politie bewaakt het Duitse consulaat in Istanbul. Foto Ozan Kose/ AFP

Turkije heeft drie vermoedelijke aanhangers van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) opgepakt die van plan waren om een aanslag te plegen op Duitse gebouwen en scholen in Istanbul. Dat meldt de Turkse nieuwsdienst Dogan.

De drie verdachten, een Turk, Irakees en een Syriër, zijn woensdag aangehouden door de Turkse politie en de veiligheidsdiensten.

Duitse gebouwen dicht vanwege aanwijzingen voor een aanval

Vorige week donderdag sloot Duitsland haar ambassade in Ankara en het consulaat in Istanbul vanwege “concrete aanwijzingen voor een terroristische aanval”, zo liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, weten. Ook de Duitse scholen in Istanbul sloten haar deuren.

Op zaterdag pleegde een aanhanger van IS een aanslag in het centrum van Istanbul, vlakbij de locatie van het Duitse consulaat. Bij deze aanslag vielen vier doden en 36 gewonden.

Eerder op woensdag maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bekend dat ook het Nederlandse consulaat in Istanbul wordt gesloten vanwege een “mogelijke terreurdreiging”. Koenders adviseert Nederlanders in Istanbul de directe omgeving van het consulaat te mijden “en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen”.