Trump en Clinton winnen Arizona, Cruz en Sanders overige staten

Daarmee komt Sanders iets dichterbij Clinton. Brussel was een groot onderwerp tijdens de toespraken.

Hillary Clinton bij een campagnebijeenkomst in Seattle op dinsdag.
Hillary Clinton bij een campagnebijeenkomst in Seattle op dinsdag. Foto Mario Anzuoni / Reuters

De voorverkiezingen in de Verenigde Staten gingen dinsdag verder in drie westelijke staten: Arizona, Utah en Idaho. Bij de Republikeinen wist Donald Trump zijn voorsprong te vergroten op zijn naaste belager Ted Cruz door met Arizona de grootste staat van de dag te winnen. Hij krijgt er vanwege het winner-takes-all-principe in die staat 58 kiesmannen bij.

Hillary Clinton beslechtte de Democratische strijd in Arizona in haar voordeel, met zo’n 60 procent van de stemmen. Daarmee behaalde ze naar verwachting 41 kiesmannen, 20 gingen naar Sanders. De staat Utah werd echter zoals verwacht gewonnen door Bernie Sanders. Hij krijgt daarmee waarschijnlijk 18 kiesmannen en Clinton 5.

Ook de overwinning in Idaho - waar dinsdag alleen Democraten stemden - ging naar Sanders met 17 kiesmannen tegen 5. Bij de Republikeinen won Cruz in Utah, met zo’n 70 procent van de stemmen. Donald Trump wist ongeveer 13 procent van de stemmen te halen.

Met de uitslagen die nu bekend zijn, staat Trump op een totaal van 739 kiesmannen, terwijl Cruz er 425 heeft. Een kandidaat heeft 1.237 kiesmannen nodig om de nominatie binnen te slepen. Clinton heeft er 1.681, Sanders 925. Bij de Democraten zijn 2.383 kiesmannen nodig om tot presidentskandidaat gekozen te kunnen worden.

Brussel

Tijdens hun praatjes ging het bij de kandidaten voornamelijk over de aanslagen in Brussel, eerder op dinsdag. Republikeinen Cruz en Trump riepen op tot strengere maatregelen tegen moslims. “We moeten wetshandhaving de de mogelijkheid geven in islamitische wijken te patrouilleren en er binnen te vallen voordat ze radicaliseren,” liet Ted Cruz weten.

Trump steunde dat plan van Cruz en ging nog een stap verder. Hij vond dat de vorige week opgepakte terrorist Salah Abdeslam door marteling tot praten gebracht moest worden:

“Misschien gaat hij praten, maar dat gaat een stuk sneller met marteling, omdat hij waarschijnlijk van de aanslagen in Brussel wist.”

Een omstreden techniek als waterboarding noemde hij “niet fijn”, maar “het is een minimale vorm van marteling. De eggheads die internationale wetgeving bedacht hebben waar in staat dat je niet mag martelen, zouden nu CNN aan moeten zetten.”

Hillary Clinton reageerde afwijzend op de opmerkingen:

“Het laatste wat nu nodig is, zijn leiders die angst zaaien. Wat Trump en Cruz voorstellen is niet alleen verkeerd, het is gevaarlijk. Het zal ons niet veilig houden. Dit is het moment voor Amerika om te leiden, niet om terug te schrikken.”

Volg alles rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in ons Amerika 2016-blog