Neelie Kroes wordt toezichthouder bij Amerikaans technologiebedrijf Salesforce

Neelie Kroes heeft er een nieuwe baan bij. De voormalig minister en eurocommissaris gaat per 1 mei aan de slag als toezichthoudend directielid bij Salesforce. Dat heeft het Californische softwarebedrijf dinsdag bekendgemaakt.

De maker van onder meer programma’s voor klantrelatiebeheer hoopt te kunnen profiteren van de ruime ervaring van Kroes in de publieke en private sector, licht topman Marc Benioff toe. „Ze is een ongelofelijke en gerespecteerde leider, die werkervaring meebrengt op de hoogste niveaus in de Europese overheid, technologie en zakenwereld.”

Kroes voerde als Europees commissaris voor mededinging onder meer onderzoeken aan naar de softwaregiganten Google en Microsoft. Dat leverde die laatste een boete van bijna 0,5 miljard euro op. In sommige marktsegmenten concurreren Google en Microsoft inmiddels met Salesforce.

Kroes wordt het twaalfde lid van de zogenoemde board of directors en krijgt geen uitvoerende rol. Andere bekende commissarissen bij het bedrijf zijn onder anderen oud-minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Colin Powell en bestuursvoorzitter Susan Wojcicki van YouTube. Vorig jaar kreeg Kroes ook al een adviseursrol bij Bank of America Merrill Lynch en ze is tevens ‘ambassadeur’ van de start-upsector in Nederland. (ANP)