Terreurbroers El Bakraoui in beeld als daders

Aanslagplegers zouden uit netwerk van Salah Abdeslam komen. Hun actie lijkt al voor diens arrestatie gepland.

Beeld van een bewakingscamera op Zaventem dat is vrijgegeven door de politie toont drie van de veronderstelde daders van de aanslagen in Brussel.
Beeld van een bewakingscamera op Zaventem dat is vrijgegeven door de politie toont drie van de veronderstelde daders van de aanslagen in Brussel. Foto AFP

Twee broers uit het netwerk van de vrijdag gearresteerde Salah Abdeslam zouden verantwoordelijk zijn voor de aanslagen dinsdag op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek. Dat hebben politiebronnen in Brussel woensdag aan media bevestigd. Maar terreurexperts denken niet dat de ogenschijnlijk goed voorbereide acties van gisteren pas na het oppakken van de ‘laatste terrorist van Parijs’ uit wraak zijn opgezet.

De 27-jarige Khalid El Bakraoui en de 30-jarige Ibrahim El Bakraoui werden sinds vorige week gezocht door de Belgische politie toen was gebleken dat Khalid onder valse naam een appartement in de Brusselse gemeente Vorst had gehuurd waar naar alle waarschijnlijkheid ook Abdeslam verborgen heeft gezeten. Eerder zou hij ook een safehouse in Charleroi hebben gehuurd waar vanuit de aanslagplegers in Parijs zouden hebben geopereerd. Daar werden onder andere sporen gevonden van Bilal Hadfi, die zich opblies bij het Stade de France in Saint-Denis.

Khalid zou zich dinsdag hebben opgeblazen op het metrostation, Ibrahim op het vliegveld. Die laatste zou herkend zijn op een door de politie vrijgegeven foto van een bewakingscamera op Zaventem als een van de in het zwart geklede mannen. Beiden dragen aan hun linkerhand een zwarte handschoen waarin volgens terreurspecialisten een ontsteker verborgen kan hebben gezeten. De derde man op de foto, in witte jas en met een donker zonnehoedje, zou de aanslagen overleefd hebben en wordt nu gezocht.

Geradicaliseerde criminelen

Zij waren bij de politie tot nu bekend als zware criminelen in de Brusselse onderwereld, niet als geradicaliseerd. Khalid werd in 2011 veroordeeld voor vijf jaar cel wegens een serie carjackings, Ibrahim werd een jaar eerder tot negen jaar veroordeeld omdat hij met kalasjnikovs op politieagenten had geschoten bij een overval op een wisselkantoor. Volgens de krant La Libre Belgique moest hij zijn straf nog uitzitten en werd hij daarom al langer gezocht. Het zou verklaren waarom de politie vorige week in Vorst niet geheel leek te zijn voorbereid op een ontmoeting met terroristen.

Bij die operatie vluchtten twee mensen weg van wie tot nu werd aangenomen dat zij Abdeslam en een handlanger waren. Een derde man die betrokken was bij de aanslagen in november in Parijs, Mohamed Belkaïd, kwam er in een vuurgevecht met de politie om. Maar inmiddels vermoeden bronnen in de Belgische opsporingswereld dat de gevluchte mannen ook de broers El Bakraoui zelf zouden kunnen zijn geweest. Ter plaatse werd een kalasjnikov met elf magazijnen en twee niet functionerende handgemaakte ontstekingsmechanismen gevonden.

Dinsdagmiddag zei de Belgische procureur Frédéric Van Leeuw het „te vroeg” te vinden een link te leggen tussen de aanslagen in Parijs en die in Brussel. Maar met de verdenking van de broers El Bakraoui – die vanochtend nog niet formeel was bevestigd – lijken elementen van het netwerk dat eerder toesloeg in Parijs opnieuw actief.

Vergelding niet waarschijnlijk

Maar het is niet waarschijnlijk dat Abdeslam binnen Islamitische Staat, die de aanslagen dinsdag direct opeiste, „belangrijk genoeg” was voor „represailles”, zei de Franse terreurspecialist Mathieu Guidère dinsdag in het tv-journaal. Hij en andere kenners van het kalifaat denken dat zijn arrestatie 126 dagen na de terreurgolf in Parijs de al langer geplande aanslagen in Brussel wel hebben versneld. Daarbij zal mogelijk angst hebben meegespeeld dat Abdeslam uit de school zou klappen, zoals zijn advocaat suggereerde.

Voortvluchtige handlangers van Abdeslam:

Opsporingsdiensten zoeken in Europa nog naar twee andere mannen die met de aanslagen in Parijs en mogelijk ook in Brussel te maken hadden: de 24-jarige Najim Laachraoui, wiens arrestatie vanochtend in Belgische media werd gemeld, en de 31-jarige Mohamed Abrini.