Stilte, rouw en een leven dat traag weer op gang komt

België ontwaakt woensdagochtend, de dag na de dodelijke aanslagen, uit een nachtmerrie.

Aan het eind van dinsdagochtend is duidelijk dat de aanslagen op vliegveld Zaventem en bij metrostation Maalbeek aan zeker 30 mensen het leven hebben gekost en dat er zo’n 250 zijn gewond. „We vreesden een terroristische aanval en dat is gebeurd”, zei premier Charles Michel.

13.30 België roept op tot mediastilte

De Belgische autoriteiten vragen media geen mededelingen te doen over anti-terreuracties die in het land plaatsvinden.

13.45 Krijtactie in Brussel

Op het Beursplein in Brussel delen studenten krijt uit aan voorbijgangers. Enkele uren later is het plein veranderd in een zee van gekleurde teksten als ‘one world, one love’, ‘Bruxelles est belle’ en ‘unite’. Ook worden er kaarsen gebrand en muziek gemaakt.

13.58 Spijkers in bommen

Het UZ Gasthuisberg in Leuven maakt bekend dat binnengebrachte slachtoffers van de aanslag op Zaventem spijkers in hun lichaam hebben.

15.30 Nationale rouw

De Belgische regering kondigt drie dagen van nationale rouw af.

15.40 Beelden daders

Belgische media verspreiden een foto waarop de drie daders van de aanslag op Zaventem te zien zouden zijn. Twee van de drie mannen dragen een handschoen aan de linkerhand waaronder ze mogelijk een ontstekingsmechanisme verbergen.

16.24 IS claimt aanslag

Via het eigen persbureau claimt IS verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel.

16.30 Nederlander lichtgewond

ANP meldt dat bij de aanslagen één Nederlander lichtgewond is geraakt.

17.40 Politie zoekt voortvluchtige

De Belgische politie verspreidt een uitsnede van de eerdere foto, waarop een man in witte jas is te zien die nog voortvluchtig zou zijn. Er geldt nu een officieel opsporingsbericht voor de man.

18.42 Huiszoekingen

Het Belgische OM maakt bekend dat in het hele land huiszoekingen zijn uitgevoerd in kader van een grote antiterreuroperatie. Bij inval in Schaarbeek worden volgens de VRT een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag gevonden.

19.00 Koning spreekt volk toe

De Belgische koning Filip zegt op tv: „Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we vertrouwen houden in onszelf. Dit vertrouwen is onze kracht.”

19.27 Safehouse

Volgens De Standaard is het huis in Schaarbeek waar de spijkerbom en IS-vlag zijn gevonden, het safehouse dat de drie terroristen van de luchthaven gebruikten. De politie was op het spoor gebracht door taxichauffeur die de drie naar Zaventem bracht. Het was hem opgevallen dat hij hun koffers niet mocht aanraken.

20.00 Wake Beursplein

Premier Michel en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker steken kaarsen aan en omhelzen elkaar op Beursplein, waar honderden mensen wake bijwonen.

06.00 Huiszoekingen afgerond

Persbureau Belga meldt dat de politie een reeks nachtelijke huiszoekingen heeft afgerond.

08.11 Namen aanslagplegers

De Waalse omroep RTBF meldt op basis van een anonieme bron de namen van twee van de daders van de aanslagen: de broers El Bakraoui. Zij waren bekend bij de politie, maar niet om hun band met terrorisme. Volgens La Dernière Heure is een andere verdachte Najim Laachraoui.

08.47 Link naar Abdeslam

Volgens omroep VRT zijn de broers El Bakaroui zware criminelen. Er zouden links zijn tussen de broers en de vrijdag in Molenbeek gearresteerde ‘Parijse’ terrorist Salah Abdeslam. Een van hen zou het huis gehuurd hebben dat Abdeslam in Vorst als onderduikadres gebruikte.

11.07 Verdachte opgepakt

Diverse Belgische media melden dat de andere verdachte, Najim Lachraaoui, in de Brusselse wijk Anderlecht zou zijn gearresteerd.

12.00 Minuut stilte

België houdt minuut stilte. Koning Filip en koningin Mathilde zijn aanwezig bij ceremonie op Schumanplein, vlakbij metrohalte Maalbeek.