Kamer wil dat SNS Bank in staatshanden blijft

Minister Dijsselbloem vindt bankieren een „private activiteit”. Zijn eigen PvdA ligt dwars.

SNS Reaal werd drie jaar geleden door de staat gered. Het concern is in drie takken opgedeeld. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Tweede Kamer wil niet dat SNS Bank naar de beurs gaat, maar in staatshanden blijft. Een motie van die strekking, ingediend door de SP en regeringspartij PvdA, is dinsdag in de Kamer aangenomen. SNS Reaal werd drie jaar geleden voor 3,7 miljard euro genationaliseerd omdat het bank- en verzekeringsconcern ten onder dreigde te gaan aan een problematische vastgoedportefeuille.

Sindsdien zijn bank, verzekeraar en vastgoedfinancieringstak uit elkaar getrokken. Verzekeraar Reaal is inmiddels verkocht aan het Chinese concern Anbang. Het vastgoedbedrijf Propertize staat te koop.

Hoewel er nog geen besluit over de toekomst van SNS Bank is genomen, vindt het kabinet dat de bank in principe op termijn weer terug naar de markt moet, zoals ook met ABN Amro is gebeurd. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei vorige week in een debat met de Kamer dat bankieren „in principe een private activiteit is”. „Mijn basishouding is dan ook dat SNS Bank weer een private instelling zou moeten kunnen worden” en „niet in staatshanden blijft”. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs met een beursnotering gepaard te gaan. De bank zou ook onderhands aan private investeerders verkocht kunnen worden.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is er in elk geval voor dat SNS Bank niet weer naar de beurs gaat. „Wij zijn er voorstander van om haar eerst in staatshanden te houden”, zei hij vorige week, „en om haar op de lange termijn misschien aan een pensioenfonds over te doen, maar zeker niet om haar nu naar de beurs te brengen”.

De mede door hem ingediende motie die nu is aangenomen gaat een stap verder, want die roept de regering op de bank zonder meer in staatshanden te houden.

De Kamer streeft in meerderheid naar een diverse bankensector, met naast de beursgenoteerde ABN Amro en ING en de coöperatieve Rabobank een andere eigendomsvorm voor SNS.

Minister Dijsselbloem verwacht dat het kabinet „later dit jaar” een besluit over de toekomst van SNS Bank zal nemen. Hij is het eens met de Kamer dat het een „klassieke nutsbank” moet blijven, zei hij vorige week, met „eenvoudige producten, basisproducten, scherp op de prijs, lage kosten en lage risico’s”.

    • Philip de Witt Wijnen