Homo-liefdesfilm ‘Weekend’ alsnog hit in Italië

Andrew Haighs Weekend, over ontluikende homoliefde, is vijf jaar na dato een hit in Italië. Deels als protest tegen het Vaticaan, dat er zo’n 1.100 filmhuizen controleert, erfenis uit de tijd dat meneer pastoor filmavonden organiseerde en ondeugende scènes wegknipte. Geen filmdistributeur waagde daarom de gok met Weekend, tot Haigh met 45 Years een hit scoorde. Toen Teodora Film hem alsnog uitbracht, beoordeelde de filmcommissie van bisschoppen hem „af te raden, onbruikbaar en scabreus”, zodat slechts tien filmhuizen hem vertoonden en absurd hoge weekendopbrengsten van 16.000 euro per scherm scoren. The Danish Girl, een transgenderfilm, en Spotlight, over priesterlijk seksueel misbruik, draaiden met de ratings ‘problematisch’ en ‘complex’ wel in katholieke zalen.