Meten en regelen

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een app met sensoren voor boeren

Bedrijf: Sigrow Oprichter: Yicheng Hao (24), Nico Hopman (25), Javier Garcia de Lomas (29) Medewerkers: 9

Ook in de agrosector wordt inmiddels bijna alles geautomatiseerd. Start-up Sigrow ontwikkelt sensoren, die boeren meet- en regelwerk uit handen nemen.

Wat doet de start-up?

Lange tijd werkte je als boer vooral op gevoel. Regent het in een week veel? Dan loop je naar buiten, voel je aan de grond, en besluit je of het nodig is extra water aan het gewas te geven. Inmiddels werken de meeste boeren met sensoren en computers, die vertellen hoe nat de grond is en hoeveel water er nog nodig is. Sigrow ontwikkelt die sensoren.

Wat meten de sensoren?

Ze kunnen bijna alles meten: de lucht, de hoeveelheid licht, de grond, of de temperatuur van het gewas. Het maakt niet uit of het om groente, bloemen, fruit of planten gaat. Het maakt zelfs niet uit of er in de buitenlucht of in een kas gemeten wordt. De sensoren zijn draadloos en kunnen zo aangeven wat er mis is en hoe dat moet worden opgelost. Zo’n sensor is ongeveer 25 centimeter groot.

Wat maakt Sigrow bijzonder?

Sigrow heeft een app ontwikkeld, die het makkelijk maakt de landbouwgrond op afstand bij te houden. Je opent de app en ziet vanuit helikopterperspectief de grond: een vierkant. Er staan waarden in, zoals de temperatuur of de vochtigheidsgraad, zodat je er van een afstand voor kunt zorgen dat er bijvoorbeeld extra water toegevoegd wordt.

Wat is het verdienmodel?

Bedrijven, maar ook hobbyisten kunnen vanaf 600 euro een set sensoren kopen. Sinds Sigrow anderhalf jaar geleden begon, testen nu ongeveer 20 boerderijen de sensoren. Deze zomer komt de app op de markt.