Kunst markt

Wat foto uit 2007 van de Amerikaanse fotograaf David LaChapelle: Amanda as Andy Warhol’s Liz in Purple. Artist proof naast de editie van 3, 134,6×127,6 cm. Op 4 april te koop op een fotografieveiling bij Phillips in New York. Richtprijs: 35.000-45.000 dollar. Online catalogus: phillips.com

Bijzonderheid persiflage op Andy Warhol, in de jaren tachtig de ontdekker van de nu 53-jarige LaChapelle. Amanda is het model, de socialite en performancekunstenaar Amanda Lepore, geboren als man, maar nu een vrouwelijk uithangbord voor de plastische chirurgie. Lepore is de muze van menige fotograaf.

Goede koop?Alex Daniels van de Reflex Gallery in Amsterdam, vertegenwoordiger van LaChapelle: „Dit is een iconisch werk van David met een marktconforme richtprijs. Net als Warhol met zijn Liz deed, heeft LaChapelle ze in diverse kleuren en formaten gemaakt. Tien jaar terug verkocht ik dit formaat nog voor 12.000 euro.”