In beeld

Koopjesjagers verdringen zich voor deuren V&D

Eindelijk is het een keer echt druk bij V&D. Hordes koopjesjagers verdrongen zich vanochtend voor de deuren voor de allerlaatste uitverkoop van de failliete warenhuisketen.

Topdrukte bij veel van de 25 V&D-vestigingen waar vanaf woensdag voor de laatste maal uitverkoop wordt gehouden. Zoals hier bij de vestiging in Zaandam.
Foto Roos Pierson
Woensdag, donderdag en vrijdag gaan alle 62 V&D-vestigingen voor drie of vier weken open. Hoe lang precies, verschilt per vestiging.
Foto ANP / Remko de Waal
Kleinere filialen als Vlaardingen, Ede, Oss, Hoofddorp, Deventer, Zeist en Haarlem Schalkwijk waren de eersten. Donderdag volgen onder meer grote vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Den Haag en Almere.
Foto ANP / Remko de Waal
Sommige filialen konden niet open wegens technische storingen, andere filialen kampten met niet-werkende kassasystemen. De opbrengst van de liquidatieverkoop gaat naar de schuldeisers.
Foto ANP / Remko de Waal
Op 15 april sluiten de eerste filialen definitief hun deuren, op 23 april gaan ook de laatste vestigingen dicht. De werknemers in de tijdelijk heropende warenhuizen bestaat voor een groot deel uit uitzendkrachten.
Foto ANP / Remko de Waal
De warenhuisketen uit 1887 ging op Oudjaarsdag failliet en sloot half februari zijn deuren. Bij V&D en La Place werkten 10.500 mensen. Alle achtduizend werknemers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants zijn hun baan kwijt.
Foto ANP / Remko de Waal
Volgens de curatoren bracht niemand een bod uit voor de deadline van 17 januari. Slechts met één van de partijen is serieus gesproken over een doorstart, maar die is volgens de curatoren afgehaakt op „financiële gronden”.
Foto Roos Pierson
Pas een week na de deadline meldde CoolCat-oprichter Roland Kahn zich. Maar ook hij kreeg de doorstart niet voor elkaar.
Foto ANP / Remko de Waal
De succesvolle horecaformule La Place is wel verkocht, aan supermarktbedrijf Jumbo, voor 48 miljoen euro. Het gaat alleen om de losstaande LaPlace-vestigingen.
Foto ANP / Remko de Waal
V&D maakte al drie decennia lang nauwelijks winst. Sinds de eerste financiële problemen in de jaren tachtig kwam het niet meer goed, met zwabberend beleid van de laatste drie directeuren.
Foto ANP / Remko de Waal