Kardashian en transgender

Diederik van Hoogstraten

Caitlyn Jenner is olympisch kampioen, lid van de Kardashianclan en prijst nu als rolmodel van transseksuelen haar eigen realityshow aan.

Foto AFP

Stevige borsten zijn handig bij het golfen. „Mijn game is echt verbeterd”, zegt Caitlyn – voorheen Bruce – Jenner (66) tijdens een persdag voor haar reality-serie I am Cait. „Vroeger stopte ik een sok onder mijn oksel om m’n armen dichtbij te houden voor die perfecte stroke. Nu heb ik deze meisjes!”

De verzamelde pr-mensen, journalisten en transseksuelen lachen met Jenner mee. Het is een wat opgewonden toestand in het hotelzaaltje. Want Jenner is hot. Geen bekendere Amerikaan kwam ooit uit de kast als transseksueel dan nationale held Bruce Jenner, in 1976 de Olympische tienkampkampioen.

Met zijn derde vrouw Kris Kardashian stond Bruce aan de wieg van het realityfenomeen de Kardashians: Amerika kent Jenner al decennia. Toen hij vorig jaar bekendmaakte voortaan door het leven te gaan als een 1,88 meter lange vrouw, wilde iedereen weten hoe en wat. En wat doet een celebrity om aan zo’n volkswens te voldoen? Een nieuwe realityshow natuurlijk, elke zondagavond om acht uur op E!. „Die vrouw zat altijd in me”, legt Jenner uit. „Het is alsof je vijfhonderd kilo met je meedraagt. Gewicht dat ik eindelijk heb laten vallen.”

In het nieuwe seizoen van I Am Cait zijn vooral de politieke discussies boeiend. Jenner is namelijk een conservatieve Republikein: niet de ideologische oriëntatie van de meeste transseksuelen. „Mijn ideeën zijn niet veranderd omdat mijn lijf er anders uitziet”, legt zij uit.

Jenner had een opmerkelijk jaar. Ze werd een opmerkelijk rolmodel voor transseksuelen. Maar bepaald niet voor vrouwelijke chauffeurs, merkte presentator Ricky Gervais vilein op tijdens de Golden Globes: Jenner veroorzaakte vorig jaar een dodelijk ongeluk in Malibu. En werd niet vervolgd vanwege haar status als transseksuele celebrity, zo wordt gefluisterd.

Cait bezweert dat ze absoluut geen zegsvrouwe wil zijn voor „onze gemeenschap”. Al is de aandacht meer dan welkom, suggereert haar Twitteractivisme, realityshow en baan als H&M-model. De vraag is hooguit voor hoeveel tv-seizoenen haar operatie goed is.

    • Diederik van Hoogstraten