Jeb Bush steunt Ted Cruz als presidentskandidaat

Volgens de oud-kandidaat voor de Republikeinse nominatie verwoordt zijn oude rivaal het beste conservatieve geluid

Jeb Bush steunt zijn oude rivaal Ted Cruz
Jeb Bush steunt zijn oude rivaal Ted Cruz Foto Matt Rourke/ AP

De oud-kandidaat voor de Republikeinse nominatie, Jeb Bush, steunt zijn oude rivaal Ted Cruz als presidentskandidaat. Dat meldt de voormalige gouverneur van de Florida in een verklaring, zo meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.

Volgens Bush is de senator uit Texas de beste vertegenwoordiger voor de Republikeinen om het Witte Huis te winnen.

“Washington is kapot, de enige manier waarop de Republikeinen het Witte Huis kunnen terugwinnen en ons land kan leiden in de juiste richting is om een kandidaat te steunen die verwoord hoe conservatief beleid ervoor zorgt dat mensen zich ontplooien en hun volledige potentieel bereiken”.

Perfecte kandidaat die niet uit de verf kwam

De 63-jarige Bush, wiens vader en broer dienden als president van de Verenigde Staten, gold als de perfecte Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Hij had geld, vrijwilligers, een sterke organisatie, bestuurlijke ervaring als gouverneur, en een machtige politieke familie. Alleen met zijn verlegen, schuchtere manier van overkomen - hij stotterde zich door toespraken heen- was hij helemaal niet opgewassen tegen zijn spottende uitdager Donald Trump.

Na zijn kansloze verlies in Iowa (zesde plek) en New Hampshire (vierde plaats) staakte hij op 20 februari zijn campagne.

‘Trump zal presidentsverkiezing verliezen’

Met zijn keuze voor Cruz volgt Jeb Bush zijn broer Neil die al zich al eerder aansloot bij het financiële team van de zeer conservatieve Republikeinse presidentskandidaat. Tijdens de campagne hadden de twee kandidaten het nog flink aan de stok, zeker wanneer het ging over de mogelijke deportatie van illegale migranten.

De steun voor Cruz is ook een stem tegen de grote winnaar bij voorverkiezingen van de Republieken, miljonair Trump. Gedurende zijn campagne leverde Bush voortdurend kritiek op, de in zijn ogen, “bullebak” en “niet-conservatieve” presidentskandidaat. In zijn verklaring waarschuwt Bush voor de winst van Trump bij de Republikeinse nominatie want dan zullen de Democraten winnen.

“We moeten, in het belang van onze partij en ons land, de verdeeldheid en vulgariteit -die Donald Trump heeft gebracht in de politieke arena- overwinnen. Anders verliezen we onze kans om de Democratische kandidaat te verslaan en het mislukte beleid van president Obama ongedaan te maken”.