‘Inwoners Dordrecht jaren blootgesteld aan stof PFOA’

Bij een dergelijke chronische blootstelling zijn gezondheidseffecten niet uit te sluiten, aldus het RIVM.

ANP / Lex van Lieshout

Inwoners van Dordrecht die in de buurt van chemiefabriek DuPont/Chemours woonden, zijn jarenlang blootgesteld aan de stof perfluoroctaanzuur (PFOA). De waarde van de stof was hoger dan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mag. Bij een chronische blootstelling op dat niveau zijn effecten op de gezondheid niet uit te sluiten, aldus het RIVM.

Er wordt door het instituut nog niks concreets gemeld over gezondheidseffecten, behalve dat er geen verhoogde kans op schade voor het ongeboren kind is en dat uit dierproefstudies blijkt dat het extra risico op kanker beperkt lijkt. Het instituut bekeek hoeveel van de stof tussen 1970 en 2012 uit de fabriek is vrijgekomen en wat de gevolgen waren voor de buurt. Vanaf 2002 is de grenswaarde waarschijnlijk niet meer overschreden, aldus het RIVM.

In de VS erger

De stof is verspreid via de lucht; er zou geen sprake zijn van een verhoogde blootstelling via drinkwater. Het RIVM ging onderzoek doen na Kamervragen, die werden gesteld nadat de uitstoot van PFOA van een fabriek van DuPont in de VS te hoog bleek. Daar was de blootstelling hoger dan in Dordrecht, blijkt uit het onderzoek.

PFOA is tot 2012 gebruikt voor de productie van teflon. Dat is onder meer gebruikt als anti-aanbaklaag in pannen. In 2013 kwam de stof in Europa op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Het instituut gaat verder onderzoek doen naar de buurt en ook de effecten op werknemers van de chemiefabriek bekijken.