Hoe zit het met die handschoenen?

nwbsriefdaders

Waarom droegen twee van de drie mogelijke terroristen die in de vertrekhal van Zaventem werden gefilmd aan hun linkerhand een handschoen?

Daarover valt weinig met zekerheid te zeggen. De kwestie is te verbreden tot de vraag: werden bomvesten gebruikt of zaten de explosieven in de koffers en tassen die de terroristen met zich meevoerden? Als het laatste het geval was is niet zomaar te begrijpen hoe die explosieven tot ontploffing werden gebracht want er zijn op de (vage) beelden geen elektriciteitsdraden te zien die van de handen naar de koffers lopen. Met zulke draden zouden ze de aandacht hebben getrokken. Misschien dat handschoenen een afstandsbediening moesten verbergen.

Als de terroristen uitsluitend bomvesten gebruikten kan in de handschoen een stevige druk- of knijpschakelaar hebben gezeten die was verbonden met een 9 volt-batterij en met elektrische ontstekers die in de (vijf tot tien) afzonderlijke ladingen van het vest waren opgenomen. De ontstekers, met het formaat van een vulpendop, ontploffen als er elektrische stroom door wordt gestuurd en laten dan op hun beurt de springstof detoneren. Het is goed mogelijk dat ze zowel bomvesten als springstof in de koffers hadden. De intense schokgolf van de ontploffende vesten brengt automatisch ook de explosieven in de koffers tot ontploffing. Dit effect trad ook op bij de Enschedese vuurwerkramp.