Economie

Het Uber-model blijkt tòch niet eindeloos toe te passen

Foto iStock

Volgens de New York Times is de ‘on-demand droom’ ten einde: het Uber-model is niet eindeloos toe te passen op allerlei andere markten. Parkeren, postbezorging, koken of de was doen: allemaal zaken waar tegenwoordig apps voor zijn zodat je ze tegen een kleine vergoeding door een ander kunt laten doen. Maar veel van deze diensten zijn geen lang leven beschoren.

“The industry went through a period where we said, let’s look at any big service industry, stick ‘on-demand’ on it, and we’ve got an Uber.”

Zo omschrijft een investeerder de hype die onstond na het overweldigende succes van taxi-service Uber.

Maar voor veel van de deze nieuwe services past het Uber-model helemaal niet. Uber ging aan de slag in een kwetsbare markt waar veel consumenten in steden over de hele wereld niet tevreden mee waren. Ontzettend veel mensen zitten dagelijks in een auto: geef die één keer een goede service en je hebt er een nieuwe klant bij.

Je aangeboden dienst moet vaak door klanten gebruikt worden én ze moeten er een hoge waarde aan hechten. Factoren die in meer of mindere mate ontbreken bij dingen als de was doen, je auto parkeren, post bezorgen of koken. En dus concludeert de New York Times:

‘Uber is de uitzondering, niet de norm. Uber, maar voor Uber - en niet veel anders.’

Rockefellers stoppen met investeren in fossiele brandstoffen

Een van de rijkste families ter wereld, de Rockefellers, heeft laten weten de investeringen van het Rockefeller Family Fund in fossiele brandstoffen zo snel mogelijk af te gaan bouwen. Dat heeft de familie volgens Quartz laten weten in een persbericht:

“We must keep most of the already discovered reserves in the ground if there is any hope for human and natural ecosystems to survive and thrive in the decades ahead.”

De stap is opmerkelijk omdat John D. Rockefeller met zijn Standard Oil Company een van de eerste oliemagnaten in de Verenigde Staten was en de familie haar fortuin te danken heeft aan fossiele brandstoffen. Een van de directe afstammelingen van de Standard Oil Company is ExxonMobil, dat in de verklaring van de familie een veeg uit de pan krijgt:

“We would be remiss if we failed to focus on what we believe to be the morally reprehensible conduct on the part of ExxonMobil.”

ExxonMobil heeft op zijn beurt laten weten niet verrast te zijn door de beslissing, omdat het fonds volgens de oliemaatschappij een ‘samenzwering’ tegen het bedrijf begonnen is.

Apple Pay binnenkort ook voor websites

Apple gaat de betaaldienst Apple Pay uitbreiden naar websites. Dat meldt Re/code.

Klanten van Apple Pay kunnen in mobiele apps met een vingerafdruk betalen en volgens bronnen gaat de Amerikaanse techgigant deze service voor het einde van dit jaar ook beschikbaar maken op websites.

Gebruikers moeten daarvoor wel Apple’s Safari browser gebruiken en een iPhone of iPad hebben met Apple’s TouchID vingerafdruk technologie. Of de dienst ook beschikbaar wordt voor Apple laptops en desktops is niet duidelijk.

De uitbreiding van Apple Pay zou slecht nieuws kunnen zijn voor PayPal, dat een flink dat van de markt in online betalen in handen heeft.