Heineken breidt belang in Indiase brouwer uit

Heineken heeft zijn belang in de Indiase bierbrouwer United Breweries vergroot. Dat bevestigt het bedrijf. Met de aankoop van 2,1 miljoen aandelen voor 24 miljoen euro heeft het nu 43 procent van de aandelen van United Breweries. Op geruchten dat Heineken uit is op een controlerend belang wil de woordvoerder geen commentaar geven.

Heineken ziet in India, met bijna 1,3 miljard inwoners, een geweldige groeimarkt. „Ze drinken daar nu gemiddeld 1,5 liter bier per jaar”, rekende bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer de krant vorige maand voor bij de jaarcijfers. „Stel je voor dat dat verdubbelt naar 3 liter, nog steeds het laagste gemiddelde van de wereld. Ik verwacht dat dit een markt is die in de komende 25 jaar een enorm potentieel heeft.”

In 2008 nam Heineken voor het eerst een belang in United Breweries, de brouwerijtak van het enorme conglomeraat dat ook een aantal jaren een luchtvaartmaatschappij had. Met de aandelen krijgt Heineken er steeds meer het probleemgeval Vijay Mallya bij, de topman van United Breweries. Die wordt achtervolgd door financiële schandalen en schulden van meer dan een miljard dollar door het instorten van zijn vliegmaatschappij.

Ingewijden zeiden vorige week tegen Reuters dat Heineken Mallya wil vragen uit de raad van bestuur te stappen. Heineken wil daar geen commentaar op geven. Mallya vertrok begin deze maand naar Groot-Brittannië, wat tot woede leidde in het Indiase parlement. (NRC)