Formule 1-coureurs sturen brandbrief aan bestuurders

De rijders willen dat er een duidelijk toekomstplan komt om de sport aantrekkelijk te houden.

Ex-wereldkampioen Jenson Button is één van de coureurs die namens alle rijders een brief heeft gestuurd aan de leiding van de Formule 1.
Ex-wereldkampioen Jenson Button is één van de coureurs die namens alle rijders een brief heeft gestuurd aan de leiding van de Formule 1. Foto Saeed Khan/AFP

De Formule 1-coureurs, verenigd in de Grand Prix Drivers Association (GPDA), hebben in een gezamenlijke verklaring hun zorgen geuit over de recente regelwijzigingen in de sport. Die werken volgens hen “verstorend”. Het besluitvormingsproces is verouderd en brengt de toekomst van de koningsklasse van het autoracen in gevaar, stellen ze.

De coureurs vragen in de brief aan de eigenaren en aandeelhouders in de Formule 1 om een toekomstvisie voor sport. “Er is een duidelijk plan nodig op basis waarvan besluiten op het sportieve, economische en bestuurlijke vlak genomen kunnen worden”, stellen ex-wereldkampioen Jenson Button en Fernando Alonso en GPDA-voorzitter Alexander Würz in een verklaring namens de rijders. Ze willen onder meer het bestuur van de sport hervormen.

Twitter avatar GPDA_ Grand Prix Drivers The Grand Prix Drivers would like to make the following statement. #RacingUnited https://t.co/EkdmIz2U2j

Kwalificatieopzet

De belangrijkste aanleiding voor de brandbrief lijkt het recente gedoe te zijn rondom de kwalificatieregels. Afgelopen weekend werd bij de eerste race van het seizoen in Australië gebruikgemaakt van een systeem waarbij de coureurs in een afvalrace hun startpositie bepalen. Dat verliep zaterdag rommelig en de FIA, de organisatie die gaat over de regelgeving, besloot daarop dat bij de volgende Grand Prix het oude kwalificatiesysteem weer zal worden gebruikt.

Volgens NRC-redacteur Harry Meijer spelen er echter meer zaken dan alleen de onvrede over de kwalificatieopzet:

“Het zal de druppel zijn geweest, maar het gehele besluitvorming is ondoorzichtig. De FIA gaat over de regelgeving, Bernie Ecclestone beheert de rechten en dan zijn er ook de grote teams die gezamenlijk hun eigen belangen vertegenwoordigen. De grote vraag is: wie heeft de leiding? De kijkcijfers lopen terug en de rijders willen weten hoe het verder moet met de sport.”

“Geen aanval op de sport”

In de brief geven de rijders aan dat de bestuurders het schrijven niet moeten opvatten als een aanval op de sport. “Deze open brief is geschreven met de beste bedoelingen en moet niet gezien worden als een onrespectvolle aanval.”