Eerst schieten, direct daarna gaat bom af, en dan nog één

Het begon op vliegveld Zaventem, daarna volgde aanslag in metrostation Maalbeek in Brusselse Europese wijk: 22/3, de dag dat België in de greep raakte van terreur.

Rond 8.00 uur

Er word geschoten in grootste vertrekhal van luchthaven Zaventem. Direct erna gaat er een bom af bij de incheckbalie van American Airlines. „De klap was dertig meter verder. Ik draai me om en zie de explosie. Ik zei tegen mijn vriendin: laten we niet in paniek rondrennen”, zegt de Nederlander Dennis Kranenburg tegen NRC. Hij stond met zijn vriendin verderop in de rij voor een andere incheckbalie. „Toen volgde de tweede klap. Ik ging niet naar buiten, voor hetzelfde geld gebeurde daar ook nog wat.”

Er vallen zeker 14 doden en ruim 80 gewonden. De luchthaven wordt geëvacueerd, het treinverkeer en vliegverkeer stilgelegd. Er zaten circa tien seconden tussen de twee explosies, die volgens de autoriteiten werden veroorzaakt door twee zelfmoordterroristen.

Een vrouw in de vertrekhal tegen VTM: „Ik zag veel gewonden, een vrouw wier been aan flarden was gereten. We hebben haar naar een ambulance gedragen.”

8.40 Nog één bom gevonden

De brandweer meldt dat er een niet ontplofte bomgordel is gevonden op de luchthaven. Dat betekent dat een mogelijk derde mededader nog op de vlucht is.

8.59 Crisisberaad in Brussel

Crisiscentrum van ministerie van Binnenlandse Zaken komt bijeen. Het telefoonnetwerk bij de luchthaven raakt overbelast. Mobiel bellen is niet mogelijk.

9.12 Dreigingsniveau verhoogd

Het dreigingsniveau in heel België wordt verhoogd naar niveau vier, het hoogste.

9.15 Explosie metro Maalbeek

Een nieuwe explosie, in metrostation Maalbeek, in het hart van de Europese wijk. De Nederlandse Stefanie Ros stond tijdens de explosie een ondergrondse halte verderop bij station Kunst-Wet: „Ik hoorde geen explosie, zag rook uit de tunnel komen. Er ontstond paniek. Mensen vielen, militairen riepen dat we moesten evacueren.” Bij deze aanslag vallen zeker 20 doden en minstens 106 gewonden. Abdel Melloul hoorde tijdens zijn werk op metrostation Maalbeek plots een grote knal, zei hij tegen De Standaard. „Ik zag compleet verbrande mensen, veel bloed. Ik heb eerste hulp toegediend aan de slachtoffers. Gelukkig was het niet zo druk op het moment van de explosie.”

9.18 Vliegtuigen wijken uit

De luchtverkeersleiding laat alle vluchten omleiden naar andere luchthavens in de buurt, Schiphol en andere Nederlandse.

9:48 Onjuiste melding tweede bom

Volgens Vlaamse Radio 1 zou een nieuwe aanslag zijn gepleegd op metrostation Kunst-Wet. Achteraf blijkt het rook van de aanslag bij station Maalbeek.

10.12 Brussel moet binnen blijven

Crisiscentrum roept mensen in Brussel op binnen te blijven. Het ov is stilgelegd. De tunnels in de stad zijn dicht.

10.28 Veiligheidsraad bijeen

De Nationale Veiligheidsraad komt bijeen in het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. De raad bestaat uit premier Charles Michel en de veiligheidsministers onder wie minister van Defensie Steven Vandeput. Ook de top van de politie- en veiligheidsdiensten is aanwezig.

10.15 Spoedzitting in Den Haag

Een deel van het Nederlandse kabinet houdt een spoedzitting over de situatie in Brussel en de gevolgen voor Nederland. Premier Rutte en minister Van der Steur zijn aanwezig. Die zei vóór het crisisoverleg dat België is getroffen door „laffe, moorddadige aanslagen”. Hij bevestigde dat Nederland extra maatregelen heeft genomen, zoals opgevoerde grenspatrouilles. Hij herhaalt dat het dreigingsniveau in Nederland niet verhoogd hoeft te worden, er zijn geen directe aanwijzingen voor een aanslag in Nederland.

10.28 Zaventem ook morgen dicht

Zaventem blijft zeker gesloten woensdagochtend 06.00 uur, meldt de VRT. Later wordt dat: tot en met morgen. De Nederlandse marechaussee controleert extra op Schiphol en aan de zuidgrens.

10.33 Politie op stations Nederland

Op de vier grote Nederlandse stations is dinsdag extra politie aanwezig naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

10.45 Extra beveiliging Binnenhof

Naast de vier grote stations wordt het Binnenhof extra beveiligd. Geen mededelingen gedaan over precieze aantallen.

10.52 Station Antwerpen ontruimd

Ook CS Antwerpen wordt ontruimd.

11.15 Nieuwe explosie Wetstraat

Er is een ontploffing aan de Wetstraat. Dit blijkt het werk van explosieven-opruimingsdienst DOVO, die een verdacht pakket onschadelijk heeft gemaakt.

11.42 IS eist aanslagen op

Koerdisch persbureau Rudaw meldt op Twitter dat IS de aanslagen opeist.

11.45 Verklaring premier Michel

De Belgische premier Michel geeft een persconferentie live op tv. „We vreesden een terroristische aanval en dat is gebeurd. Onze eerste aandacht gaat nu uit naar de verzorging van de slachtoffers. We proberen de situatie zo snel mogelijk te stabiliseren. Het dreigingsniveau gaat naar het hoogste niveau vier, grenscontroles worden opgevoerd, beperkingen opgelegd aan het ov en de aanwezigheid van militairen wordt opgevoerd.”

Even daarvoor sprak premier Rutte in Den Haag. „Brussel is in het hart getroffen, België is in het hart getroffen, Europa is in het hart getroffen.”

13.01 Verdachte op Amsterdam CS

Op Amsterdam CS wordt een verdachte man door een arrestatieteam opgepakt. Later meldt de politie dat er geen link is met ‘Brussel’. Eerder is op station Hoofddorp de internationale trein uit België doorzocht. Het station werd ontruimd. Er werden geen verdachten aangehouden.

13.30 België roept op tot mediastilte

De Belgische autoriteiten vragen media geen mededelingen te doen over anti-terreuracties die in het land plaatsvinden.

13.40 Sanoma-gebouw ontruimd

In Hoofddorp houdt de paniek aan. Na de vondst van een verdacht pakketje in de parkeergarage wordt het gebouw van uitgeverij Sanoma ontruimd. Loos alarm.

13.45 Krijtactie in Brussel

Op het Beursplein in Brussel delen studenten krijt uit aan voorbijgangers. Enkele uren later is het plein veranderd in een zee van gekleurde teksten als ‘one world, one love’, ‘Bruxelles est belle’ en ‘unit’. Ook werden er kaarsen gebrand en muziek gemaakt.

13.58 Spijkers in bommen

Het UZ Gasthuisberg in Leuven maakt bekend dat binnengebrachte slachtoffers van de aanslag op Zaventem spijkers in hun lichaam hebben.

14.00 Kernreactor deels ontruimd

Een deel van het personeel van de Belgische kerncentrale Tihange wordt naar huis gestuurd. Alleen medewerkers die essentieel zijn voor het laten draaien van de reactor mogen blijven. Het gaat om een standaard veiligheidsmaatregel die volgde op de aanslagen in Brussel.

15.30 Nationale rouw

De Belgische regering kondigt drie dagen van nationale rouw af.

15.40 Beelden daders

Belgische media verspreiden een foto waarop de drie daders van de aanslag op Zaventem te zien zouden zijn. Twee van de drie mannen dragen een handschoen aan de linkerhand waaronder ze mogelijk een ontstekingsmechanisme verbergen.

16.24 IS claimt aanslag

Via het eigen persbureau claimt IS verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel.

16.30 Nederlander lichtgewond

ANP meldt dat bij de aanslagen één Nederlander lichtgewond is geraakt.

17.40 Politie zoekt voortvluchtige

De Belgische politie verspreidt een uitsnede van de eerdere foto, waarop een man in witte jas is te zien die nog voortvluchtig zou zijn. Er geldt nu een officieel opsporingsbericht voor de man.

18.42 Huiszoekingen

Het Belgische Openbaar Ministerie maakt bekend dat in het hele land huiszoekingen zijn uitgevoerd in kader van een grote antiterreuroperatie. Bij een inval in deelgemeente Schaarbeek worden volgens de VRT een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag gevonden.

19.00 Koning spreekt volk toe

De Belgische koning Filip roept de Belgen op vertrouwen te houden in zichzelf. „Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we vertrouwen houden in onszelf. Dit vertrouwen is onze kracht.”

19.27 Safehouse

Volgens De Standaard is het huis in Schaarbeek waar de spijkerbom en IS-vlag zijn gevonden, het safehouse dat de drie terroristen van de luchthaven hadden gebruikt.

20.00 Bijeenkomst Beursplein

Premier Michel en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker steken kaarsen aan en omhelzen elkaar op Beursplein, waar honderden mensen steun betuigen aan de slachtoffers.

21.46 Oproep tot minuut stilte

Brussels minister-president Rudi Vervoort vraag bevolking woensdag om 12 uur een minuut stilte in acht te nemen.