‘Systematisch gebruik in Russische zwemsport’

Ook de Russische zwemsport heeft te kampen met systematisch dopegebruik, beweert de Engelse krant The Times woensdag. Na atletiek en worstelen is dat de derde Russische sport die in verband wordt gebracht met grootschalig dopegebruik. De krant noemt Sergej Portoegalov als kwade genius. Hij zou als medisch hoofd van de Russische atlekiefederatie ook de zwemsport hebben aangemoedigd verboden middelen te gebruiken. Sinds Portoegalev de zwemsport in 2009 zijn dopingdiensten aanbood, zijn er 23 zwemmers betrapt en geschorst, schrijft The Times. De arts is al eerder door het mondiale antidopingbureau WADA weggezet als een van de hoofdrolspelers in het systematische dopegebruik in de Russische atletiek. WADA wil dat hij levenslang wordt geschorst. (ANP)