Dit zijn de films die we vandaag voor je bespreken

Het nieuwe filmessay van Michael Moore, de titanenstrijd in superheldenfilm Batman v Superman: dit zijn de films die vandaag worden besproken in de filmbijlage van NRC.

 • ●●●●

  Where to Invade Next

  Als de films van de Amerikaanse guerrillafilmer Michael Moore inmiddels niet een genre op zich waren geworden, zou je moeten zeggen dat zijn nieuwste, Where to Invade Next, een feelgooddocumentaire is, of misschien zelfs wel een romantische komedie in essayvorm.
  Lees de recensie: Europa als Michael Moores Utopia

  Regie: Michael Moore. Met: Michael Moore. In: 28 bioscopen.

 • ●●●●

  Mountains May Depart

  Wie het moderne China wil begrijpen, moet de films van Jia Zhang-ke (1970) zien. Met zijn vorige film A Touch of Sin maakte hij een boze, maatschappijkritische geweldsuitspatting. Met Mountains May Depart is hij terug bij de epische films uit het begin van zijn carrière.
  Lees de recensie: Kapitalistisch China-epos

  Regie: Jia Zhan-ke. Met: Zhao Tao, Lian Yindong, Zhang Yi. In 12 bioscopen.

 • ●●●●●

  Transit Havana

  In heilstaat Cuba krijgen transseksuelen een gratis operatie en medische nazorg. Sinds 2007 opereren een Nederlandse en Vlaamse dokter elk jaar vijf uitverkorenen, op de wachtlijst staan 19 namen. Documentaire Transit Havana volgt drie kanshebbers.
  Lees de recensie: Cuba’s transgenderrevolutie

  Regie: Daniel Abma. In 12 bioscopen.

 • ●●●●●

  History’s Future

  In het speelfilmdebuut van kunstenares Fiona Tan, een mengvorm van fictie, documentaire en beeldende kunst, gaat een man met geheugenverlies op zoek naar zichzelf. Wie is hij? En in welke tijden leeft hij? De recensie van deze essayfilm: Amnesie tijdens Eurocalyps

  Regie: Fiona Tan. Met: Mark O’Hallaran, Denis Lavant, Rifka Lodeizen, Anne Consigny. In: 9 bioscopen.

 • ●●●●●

  De helleveeg

  De film van Van Duren volgt nauwgezet de roman van Van der Heijden. Van Duren is een groot bewonderaar van het werk van de schrijver en die bewondering heeft hem misschien iets te veel in de weg gezeten bij het naar zijn hand zetten van het materiaal. Lees de volledige recensie: Wat meer kwaadaardigheid graag

  Regie: André van Duren. Met: Hannah Hoekstra, Benja Bruining, Frank Lammers, Hadewych Minis. In: 55 bioscopen.

 • ●●●●●

  Batman v Superman

  Batmanfan Peter de Bruijn en Supermanfan Coen van zwol schreven een dubbelrecensie over de titanenstrijd in deze nieuwe superheldenfilm.”Batman moest Superman in ieder geval commercieel komen redden.”

  Lees de recensies: Te brave Batman verliest zijn dubbelzinnigheid
  Een humorloze messias uit Smalville, USA

  Regie: Zack Snyder. Met: Ben Affleck, Henry Cavill. In: 175 bioscopen.

 • ●●●●●

  Risen

  Risen wordt tegen het eind meer bewegend bidprentje, maar nooit hemeltergend saai omdat hij met mate predikt en de vaart erin houdt. Een welkome afwisseling in het nogal voorspelbare Jezusgenre, maar of deze film heidenen bekeert? Lees de volledige recensie: Herrees Jezus of was het diefstal?

  Regie: Kevin Reynolds. Met: Joseph Fiennes, Cliff Curtis, Peter Firth, Tom Felton. In: 47 bioscopen.

  Lees het interview met regisseur Tobias Lindholm: ‘Niets is simpel tijdens een oorlog’
 • ●●●●

  Krigen

  Oorlogsfilms zijn nogal eens onbedoeld romantiserend, ook als ze eigenlijk een tegenovergestelde boodschap willen uitdragen. Oorlog is nu eenmaal spannend en al snel nogal fotogeniek. Maar Lindholm trapt met Krigen niet in die valstrik. Zelden is moderne oorlogsvoering zo grondig, overtuigend en ontdaan van iedere vorm van opsmuk of glamour in beeld gebracht. Lees de recensie: Dogme leeft voort in sterk oorlogsdrama

  Regie: Tobias Lindholm. Met: Pilou Asbæk. In: 13 bioscopen.