Economie

Dit schrijven andere media vandaag

KLM verliest Transavia, voor hogere spaarrente moet je in Bulgarije zijn en Heineken verovert een positie in India.

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

KLM raakt Transavia kwijt

De 100%-KLM dochter Transavia zal uit Nederlandse handen verdwijnen. Dat schrijft de Telegraaf, op basis van hooggeplaatste bronnen. KLM zou zich niet langer verzetten tegen het oprichten van een nieuwe holding waarin de low-cost maatschappij wordt ondergebracht.

In de nieuwe situatie kan het bedrijf dan makkelijker samenwerken met andere low-cost airlines, zo is het idee. Momenteel is het bedrijf nog verliesgevend. RyanAir, EasyJet, WizzAir en Vueling zijn mogelijke samenwerkingskandidaten.

Het feit dat KLM exclusieve zeggenschap over Transavia verliest is een ‘dramatische’ klap voor de nationale luchtvaartmaatschappij. Met Transavia bedient een KLM-dochter immers de markt voor vakantievluchten die daarna ook weer aansluiten op KLM-vluchten op Schiphol.

Meer rente? Start-up helpt je met een Bulgaars spaarvarken

Door de lage rentes levert spaargeld bijna niets op. De Duitse start-up Raisin wil aan die frustratie een einde maken. Het bedrijf gaat Nederlanders helpen hun spaargeld te stallen bij buitenlandse banken waar de rente hoger is, schrijft Het Financieele Dagblad.

In Polen, Bulgarije en Tsjechië liggen de spaarrentes veel hoger. Maar je hoeft niet eens buiten de eurozone te kijken, ook in Italië of Engeland vang je meer voor je spaargeld dan in Nederland. Raisin wil klanten gaan helpen bij het vinden van de beste bestemming voor hun poen.

In 2008 raakten veel Nederlandse spaarders in de penarie toen het IJslandse IceSave, dat een hogere rente bood, in de problemen kwam en geen tegoeden meer kon uitkeren.

Heineken voert belang in Indiase brouwer op, ten koste van flamboyante eigenaar

Het gaat niet lekker met Vijay Mallya, de topman van de Indiase brouwer United Breweries. De banken zitten achter zijn geld aan na eerdere mislukte avonturen en nu zit Heineken op het vinkentouw om zijn belang in de bierbrouwer over te nemen, schrijft de Volkskrant.

Ondanks zijn toenemende financiële problemen, onder meer door het faillissement van zijn luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines, gaf de 60-jarige zakenman een paar maanden geleden nog een groot verjaardagsfeest voor de ‘rich and famous’ van India. Inmiddels is hij vanwege alle claims zijn land uit gevlucht.

Heineken bezit inmiddels 43 procent van de Indiase bierbrouwer maar wil dat graag verder opvoeren. Het bedrijf verwacht komende jaren in India veel meer biertjes te kunnen verkopen.