Dit is wat we nu weten over de aanslagen in Brussel

Woensdag werd er steeds meer duidelijk over hoe de aanslagen in Brussel werden gepleegd en wie de terroristen waren. Ook komen de eerste namen van slachtoffers naar buiten.

Politiebewaking bij een metrostation in Brussel
Politiebewaking bij een metrostation in Brussel Foto: Vincent Kessler / Reuters

Woensdag werd er in België en Brussel gerouwd en herdacht. Er werd meer bekend over de aanslagplegers en over hoe zij te werk gingen. Eén van hen zou volgens de Turkse premier Erdogan in Turkije zijn opgepakt en via Nederland in België terecht zijn gekomen. Ook kwam er mondjesmaat meer informatie naar buiten over de slachtoffers en de gewonden.

Wat we nu weten:

  • In Brussel was woensdag ruimte voor herdenking. Er werd een minuut stilte gehouden bij het Schumanplein, waarbij het Belgische koningspaar en premier Michel aanwezig waren. Ook werden er wakes gehouden, onder meer door het luchthavenpersoneel.
  • Het officiële dodental is bijgesteld naar 31, er zouden 270 gewonden zijn. Momenteel liggen nog 61 gewonden op de intensive care.
  • Daags na de aanslagen blijkt dat er drie Nederlanders worden vermist. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.
  • Drie van de vier aanslagplegers zijn geïdentificeerd. Het gaat om de broers Brahim en Khalid El Bakraoui en bomexpert Najim Laachraoui - hoewel die laatste nog niet officieel is bevestigd. Zij zouden alle drie om het leven zijn gekomen doordat ze zichzelf opbliezen.
  • Er was een derde explosief op Zaventem. Die zwaarste lading werd achtergelaten in een tas en is pas later afgegaan toen de autoriteiten al aanwezig waren. Daar zijn geen slachtoffers bij gevallen. Er zijn in de vertrekhal geen “oorlogswapens en handvuurwapens” van de daders gevonden.
  • Naar een vierde terrorist wordt nog gezocht. Hij zou een tas met bommen hebben achtergelaten op Zaventem - zijn identiteit is onbekend.
  • Volgens de Turkse premier Erdogan is Ibrahim El Bakraoui Turkije uitgezet; op eigen verzoek ging hij naar Nederland. Vervolgens reisde El Bakraoui naar België, waar hij onder de radar kon blijven. Volgens Erdogan ondanks waarschuwingen dat het om een teruggekeerde “buitenlandse strijder” ging.
  • In Brussel komt ondertussen het openbaar vervoer weer op gang. Metro’s rijden volgens aangepaste dienstregeling en ook verschillende autotunnels gaan weer open. Het vliegveld van Zaventem blijft zeker tot en met donderdag gesloten.