Blije kippen leggen duurdere eieren

Kippeneieren zullen de komende jaren zo’n 20 procent in prijs stijgen: die prijsverhoging is nodig om aan de groeiende vraag naar duurzame en diervriendelijke eieren te voldoen. Dat staat in een rapport van ABN Amro dat deze woensdag, niet toevallig vlak voor Pasen, verschijnt.

Volgens de rapporteurs van bank zorgt zowel de vraag van consumenten als de strengere regelgeving rond het houden van kippen ervoor dat legpluimveehouders minder dieren per vierkante meter houden. De aanpassingen die dit vereist, leiden tot een flink hogere kostprijs voor kippenboeren.

De Nederlandse eiersector zit midden in een grote omschakeling, volgens het rapport. De exportwaarde van eieren in 2015 steeg met 0,2 procent tot 1,05 miljard euro, met name dankzij uitvoer naar Duitsland. Dat is maar nauwelijks beter dan de prestatie van de sector in 2014, toen de exportwaarde zelfs licht kromp ten opzichte van het jaar ervoor.

Vergeleken met tien jaar geleden is de eierexport wel fors hoger: die was in 2005 slechts de helft van wat er in 2015 werd uitgevoerd. Deze groei kwam vooral tussen 2005 en 2010 tot stand.

In deze periode steeg de exportwaarde jaarlijks met bijna 15 procent. Dat kwam volgens ABN Amro doordat Nederland de nieuwe wetten en regels rond dierenwelzijn sneller doorvoerde dan concurrent Duitsland. (NRC)