De Thuiskok: Brunch met ei, ui, komijn, citroen en gehakt

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

In de familie van Chris Honor, de auteur van Chriskitch - Grote smaken uit een kleine keuken, wordt dit gerecht Eggs & Army genoemd. Hij zegt zelf niet meer te weten waarom, maar ik kan wel iets verzinnen: dit is oorlog maken op je bord. Je kunt een pan vol op tafel zetten en delen met de hele familie. Of je kunt het zelf ‘aanvallen’ na een uitgaansnacht als waanzinnig anti-katerontbijt.

Doe alle specerijen in een grote antiaanbakpan en bak ze al roerend tot ze geuren. Voeg het gehakt en de ui toe en blijf roeren tot het vlees bruin en gaar is. Roer er de bladpeterselie en rode peper door. Breek de eieren een voor een bij het gehakt. Bak ze al roerend op matig tot laag vuur, tot ze bijna zijn gestold. Haal de pan van het vuur, voeg de harissa toe en blijf roeren zodat de eieren gaar worden in de restwarmte van de pan. Breng op smaak met zout, peper en citroensap en dien de eieren direct op met toast van zuurdesembrood.