Cuba’s transgenderrevolutie

„Homofobie Nee, Socialisme Ja”, is de slogan van Mariela Castro. De dochter van Raúl Castro schreef een dissertatie over hoe transseksuelen in de Cubaanse maatschappij te integreren. Deze ‘nieuwe seksuele revolutie’ vloeit voor haar logisch voort uit de Cubaanse revolutie van 1959.

In heilstaat Cuba krijgen transseksuelen een gratis operatie en medische nazorg. Sinds 2007 opereren een Nederlandse en Vlaamse dokter elk jaar vijf uitverkorenen, op de wachtlijst staan 19 namen. Documentaire Transit Havana volgt drie kanshebbers. Odette en Malú hopen snel hun transitie af te ronden, Juani wil graag dat zijn ‘pancho’ tot leven wordt gewekt, zodat hij geen pompje meer nodig heeft om zijn penis stijf te krijgen.

Hoewel Mariela Castro’s ideeën van staatswege worden ondersteund, blijkt de praktijk weerbarstiger. Malú, leidster van de Cubaanse transgenders, had in het verleden grote problemen met haar vader, Odette stuit op intolerantie van haar kerkgemeenschap: wie als man geboren is, blijft dat. De seksuele revolutie heeft nog een lange weg te gaan.