Consulaat Nederland in Istanbul gesloten wegens terreurdreiging

Koenders adviseert Nederlanders in Istanbul de directe omgeving van het consulaat te mijden.

Koningin Beatrix bracht in 2012 nog een bezoek aan het consulaat.
Koningin Beatrix bracht in 2012 nog een bezoek aan het consulaat. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Nederlandse consulaat in Istanbul is vanwege “mogelijke terreurdreiging” tijdelijk gesloten. Daartoe heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vanochtend besloten, meldt zijn ministerie. Koenders adviseert Nederlanders in Istanbul de directe omgeving van het consulaat te mijden “en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen”:

“De veiligheid van mijn medewerkers en van de bezoekers van onze kanselarijen heeft de hoogste prioriteit. Over de aard van de dreiging en de informatie die daaraan ten grondslag ligt, kunnen we om voor de hand liggende redenen geen verdere mededelingen doen.”

Op het moment van de ontruiming van het consulaat waren de consul-generaal en zo’n veertig medewerkers aanwezig. Zij zetten hun werk zo veel als mogelijk voort vanaf andere locaties, aldus het ministerie.

Dit weekend nog bomaanslag

Zaterdag was er nog een bomaanslag in Istanbul. Daarbij kwamen vijf mensen om en raakten 36 mensen gewond. De dader had volgens de Turkse autoriteiten banden met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Turkije heeft na deze aanslag de veiligheidsmaatregelen verscherpt.