Opschudding in China wegens groot vaccinschandaal

De Chinese politie heeft 37 mensen gearresteerd, die ervan worden verdacht illegaal vaccins in omloop te hebben gebracht. Dit hebben de staatsmedia woensdag gemeld. Met de illegale handel, die al sinds 2011 liep, was vermoedelijk zo’n 80 miljoen euro gemoeid. De bende uit de oostelijke provincie Shandong kocht de vaccins van zowel legale als illegale producenten.

Het staat volgens het ministerie van Volksgezondheid niet vast dat de volksgezondheid door de vaccins tegen onder meer meningitis en hondsdolheid daadwerkelijk is geschaad. Maar wat veel Chinezen zo mogelijk nog ongeruster maakt is dat de autoriteiten al sinds april vorig jaar op de hoogte waren van de bende zonder actie te ondernemen.

„Het lijkt wel of we elke dag worden bedrogen met het een of ander (...) en niemand doet er wat aan”, schreef een bezorgde moeder op Weibo, het Chinese twitter. Ze verwees naar een eerder melkpoederschandaal en bakolie waarmee was gemalverseerd en zei haar kind naar het buitenland te willen brengen.

Ook China’s premier Li Keqiang zag zich genoodzaakt tot een verklaring. „Deze zaak van veiligheid bij vaccins”, zei hij, „toont aan dat er veel lacunes zijn in de regelgeving.” (Reuters, BBC)