JD Sports betaalt 26,5 miljoen euro voor Perry Sport en Aktiesport

Het is nog onduidelijk hoeveel winkels een doorstart maken, dat is afhankelijk van de prestaties en onderhandelingen met verhuurders.

Exterieur van sportzaak JD Sports op de Haagse Spuistraat.
Exterieur van sportzaak JD Sports op de Haagse Spuistraat. Foto Martijn Beekman/ ANP

JD Sports Fashion betaalt 26,5 miljoen euro voor de sportwinkels Perry Sport en Aktiesport, onderdeel van het failliete moederbedrijf Unlimited Sports Group (USG). Dat maakte het Britse beursgenoteerde bedrijf op woensdag bekend.

Eerder op de dag melden de curatoren van USG dat de geslaagde doorstart van de sportwinkels. Het is nog onduidelijk hoeveel winkels een doorstart maken. Dat is afhankelijk van de prestaties van de filialen en de onderhandelingen met verhuurders.

ACM moet overname nog wel goedkeuren

Sinds afgelopen vrijdag was de curator van USG exclusief met JD Sports in gesprek over een doorstart. De werknemers van Perry Sport en Aktiesport zijn nu nog in dienst van de failliete vennootschappen. Aan hen is op 1 maart door de curatoren ontslag aangezegd. Een groot deel van hen kan echter aan het werk blijven in de overgenomen winkels. Ook op het hoofdkantoor in Amsterdam blijft een groot deel van de banen behouden. Bij het failliete moederbedrijf USG werken in totaal ongeveer 2500 werknemers.

Curator Toni van Hees is verheugd dat het gelukt is om op korte termijn een “goede koper” voor de winkels te vinden.

“JD Sports is een financieel sterk bedrijf met een goede reputatie in de markt. Dit geeft de maximale waarborg voor de continuïteit van een zo groot mogelijk aantal winkels. Daarmee zijn veel belangen gediend, waaronder die van werkgelegenheid.”

De overname is nog wel afhankelijk van de goedkeuring door toezichthouder ACM. Een beslissing daarover wordt deze week nog verwacht.

Problemen USG verstrekt door faillissement V&D en Scapino

Op 23 februari vroeg USG uitstel van betaling aan. De onderneming in handen van investeringsfonds Bencis Capital was eigenaar van zowel Perry Sport, Aktiesport, Time Out Footwear als het Belgische Primo. De problemen van het moederbedrijf spelen al langer, zo bleek uit de gedeponeerde jaarrekening over 2014. In de zomer van dat jaar kwam USG een nieuwe financiering van 88 miljoen euro overeen met een consortium van vier banken: Rabo, DZ Bank, ING en Deutsche Bank.

De financiële problemen werden versterkt door het faillissement van de V&D-warenhuizen en Scapinowinkels. Perry Sport en Aktiesport hadden daar enkele tientallen zogenoemde shop-in-shops. Deze winkels maken geen doorstart.

JD Sports heeft al winkels in Nederland

JD Sports zit al met zestien winkels in Nederland. Het bedrijf is in 1981 opgericht door John Wardle en David Makin, in het Britse Bury, vlakbij Manchester. In 1989 opende de eerste winkel aan Oxford Street in Londen. Sinds 1996 heeft het bedrijf een notering aan de Londense effectenbeurs. Inmiddels telt het concern zo’n achthonderd winkels. JD Sports behaalde vorig jaar een omzet van 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro) en een brutowinst van 90 miljoen pond.

Een belangrijk deel van de 26,5 miljoen euro die JD Sports betaalt voor Perry Sport en Aktiesport zal naar de vier banken van USG gaan, Rabobank, ING, Deutsche Bank en de Bank of America Merrill Lynch. Zij hadden samen een kleine 80 miljoen euro in USG zitten.