Opinie

Briljant idee, dat menstruatieverlof

Wekelijks rekent af met jeukwoorden op kantoor.

Illustratie Studio NRC

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar bij mij hangt de hele week de vlag al uit. Want hoe vaak komt het nou voor dat je getuige mag zijn van de geboorte van een jeukwoord? Dat je vooraan staat met je dikke neus, terwijl een nieuw jeukwoord grootschalig in gebruik wordt genomen? Ik had het tenminste nog niet meegemaakt sinds ik deze rubriek schrijf. Het gaat natuurlijk om het woord „menstruatieverlof”. Heerlijk jeukwoord. Het bestond al in China en Amerika, maar vorige week bereikte het Europa via een Brits bedrijf. Daar kunnen vrouwen een dag per maand vrij krijgen om de ongemakken rond de maandstonde thuis te kunnen opvangen. „Lekker een dagje met een warme kruik op je buik”, zei een woordvoerder.

Ik vind het een briljant idee. Alle chagrijnige dozen lekker thuis. Dat we daar niet eerder op gekomen zijn! Laten we het zo snel mogelijk in de dagelijkse kantoorroutine opnemen. In de roosters, in de gesprekken bij de koffieautomaat en in je afwezigheidsmail: ‘Ik ben met menstruatieverlof’. En daaronder dan je normale riedel: ‘maandagmiddag, woensdag, donderdagmiddag en vrijdag vrij’.

Menstruatieverlof past ook precies in de beweging om taboes bespreekbaar te maken op het werk. Waarom zou je je menstruatie verbloemen als ziekteverlof? In die lijn doorredenerend zou ik ook alvast willen pleiten voor prostaatverlof, aambeienverlof, stomme-collega-verlof en geslachtsziekteverlof: dat je van iedereen weet waaróm ze thuis zitten. Dat je er niet achter hun rug naar hoeft te vragen.

Het is ook een erkenning van je vrouwzijn, vind ik. Dat je het heus niet makkelijk hebt op je werk als vrouw. In die zin vind ik een dag nog wel wat karig. Per maand! Een van mijn dierbare twitteraars suggereerde: pak dan ook de week ervoor erbij. En de week zelf, en dan nog een week ‘uitzieken’. Heb je nog een hele week over om te werken per maand. Hoewel, dat is net de week rond je eisprong. Je meest productieve week! Dus best zonde als je dan net op je werk zit. Misschien kunnen we daarom ook het eisprongverlof invoeren. Dan kan je gewoon de hele maand van je vrouwzijn genieten.

Het enige nadeel: ik vind het nog wel wat oneerlijk voor de mannen. Die hebben het sowieso al niet zo makkelijk de laatste tijd in de samenleving. Al die vrouwen die evenveel verdienen en in topfuncties benoemd worden, en nu ook al menstruatieverlof. Ik zou me dan ook hard willen maken voor voetbalverlof als hun club heeft verloren of als hun land niet meedoet aan het EK, haaruitvalverlof (sneu!) of leaseautoverlof als ze hun grote bak voor een kleinere moeten inleveren. Verder dacht ik aan testosteronverlof als ze een paar dagen te veel last hebben van ambitie; en natuurlijk aan sterilisatie- en castratieverlof als dat aan de orde is, of gewenst.

We moeten in ieder geval íéts voor de mannen regelen. Anders zitten de vrouwen straks de hele tijd thuis met menstruatieverlof en pikken de mannen de betere klussen in, worden ze beter betaald, zitten ze op alle topfuncties, lachen ze om het vrouwenquotum en bonden ze de hele dag met de baas – „laat haar maar even joh, ze is ongesteld”. Je kunt natuurlijk ook de mannen thuiszetten als de vrouwen zitten te menstrueren op het werk. Hoe dan ook: ik ga alvast wat kruiken warm maken.